Medicina Regenerativa

In organismul uman, tesuturile se afla intr-o lupta constanta intre regenerare si reparare prin fibroza. Repararea este o adaptare la pierderea masei normale a organelor si duce la restabilirea continuitatii intrerupte prin sinteza tesutului cicatricial, dar fara  restabilirea tesutului normal.

 

Prin contrast, regenerarea restabileste continuitatea intrerupta prin sinteza masei de organe lipsa la locul anatomic original, generand o refacere dupa modelul initial.

 

Regenerarea restabileste structura si functia normala a organului. In mod clasic, „regenerarea” este utilizata pentru a descrie procesul prin care tesutul pierdut este inlocuit de proliferarea celulelor nedeteriorate.

Medicina regenerativa cuprinde multe discipline ale stiintei si practicii clinice, cu scopul de a inlocui celulele si organele deteriorate prin degenerare, alte procese
patologice sau traume si de a restabili functionalitatea.

 

Medicina regenerativa este stiinta care studiaza regenerarea tesuturilor biologice obtinute prin utilizarea celulelor, cu ajutorul structurilor de sprijin si cu biomolecule cum ar fi factorii de crestere.

 

Medicina regenerativa nu mai reprezinta doar o speranta de viitor, ci o realitate astazi.

Pilonul central al medicinei regenerative este reprezentat de catre celulele umane:

Trombocitele

actorul principal al PRP

Citokine – ACRS

Celulele regenerative