Peelingul chimic este o tehnica de infrumusetare in care o solutie chimica, formata din acizi este aplicata pe pielea de pe fata, decolteu sau maini pentru ca straturile acesteia, care sunt deteriorate din diverse motive, sa poata fi indepartate. Mai exact, este vorba despre exfolierea controlata, care permite regenerarea tesuturilor, rezultatul fiind o piele mai fina, mai ferma si mai sanatoasa.

 

Este peelingul chimic recomandat in orice conditii? Cat dureaza procedura, la ce efecte te poti astepta si dupa cat timp? Iata cateva dintre intrebarile la care incercam sa iti raspundem in cele ce urmeaza.

CE ESTE PEELINGUL CHIMIC

Peelingul chimic este o procedura folosita in medicina estetica si care, cu ajutorul medicilor specialisti si al tehnologiilor moderne poate imbunatati aspectul pielii. Desi este folosit si pe decolteu sau maini, peelingul chimic este recomandat in special pentru ten. Practic, pe piele iti este aplicata o solutie chimica ce produce, initial, niste umflaturi (basici) care ajuta la exfolierea acesteia. Ulterior, tesutul se regenereaza, iar noua piele este mai fina si mai ferma decat cea de dinainte.

 

Peelingul chimic este folosit pentru tratamentul ridurilor, al cicatricelor, al petelor aparute, cu precadere, la nivelul fetei. Procedura poate fi de sine statatoare sau combinata cu alte tehnici cosmetice, cum este Terapia Vampir.

CE TIPURI DE PEELING CHIMIC TI SE POT RECOMANDA

Peelingul chimic poate fi folosit pentru a trata diverse probleme dermatologice. In functie de nevoile pe care le ai si in urma consultului de specialitate ti se pot recomanda trei tipuri de peeling: superficial, mediu sau profund cu sau fara protocol abraziv. Pentru toate tipurile de peeling se foloseste o substanta chimica numita TCA (acid tricloracetic), in combinatie cu fenoli.

 

In principiu, pentru ca procedura sa aiba efect este nevoie de patru sesiuni, dar totul este personalizat, prin urmare depinde foarte mult de propriile tale nevoi. Apoi, este important sa intelegi de la bun inceput ca dupa ce ai facut aceste patru sesiuni nu trebuie sa le repeti, ci sa urmezi proceduri de intretinere o data sau de doua ori pe an. In acest sens, peelingul chimic poate fi combinat cu Terapia Vampir, aceasta din urma fiind folosita ca procedura de recuperare. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca nu se foloseste crema anestezica.

cropped cronos med icon
PEELING CHIMIC SUPERFICIAL

Este folosit pentru indepartarea stratului superficial al pielii (pielea este structurata in trei straturi: primul este epiderma, al doilea este derma si al treilea este hipoderma), in tratamentul ridurilor fine, al acneei, al uscaciunii sau al imperfectiunilor tenului. Procedura, care dureaza 30 de minute, este recomandata din septembrie pana la final de aprilie, o data la o luna. Durata de recuperare dupa peelingul chimic superficial este intre doua si patru zile.

cropped cronos med icon
PEELING CHIMIC MEDIU

Acest tip de peeling actioneaza asupra celulelor epidermei si asupra celor din partea superioara a dermei. Poate fi folosit in tratamentul ridurilor, al cicatricelor ramase dupa acnee, de exemplu. Peelingul mediu este recomandat de la finalul lunii septembrie, chiar inceput de octombrie, pana in martie. O sesiune dureaza 45 de minute si este indicata repetarea ei o data la cinci saptamani. Pentru recuperare vei avea nevoie, in general, de o saptamana.

cropped cronos med icon
PEELING CHIMIC PROFUND

Peelingul chimic profund se poate realiza independent sau in combinatie cu dermabraziunea. Potrivit National Institutes of Health, daca cele doua tehnici sunt folosite impreuna, sunt mai eficiente in tratamentul ridurilor, al acneei, al cicatricelor posttraumatice sau al pigmentarii anormale. Cele doua proceduri sunt folosite combinat inca din 1972 si este demonstrat ca rezultatele sunt mai bune si de mai lunga durata decat daca cele doua tehnici sunt utilizate separat. Pentru dermabraziune, medicul specialist foloseste un instrument special, care are o roata sau o perie abraziva, ce indeparteaza straturile superioare ale pielii si regleaza imperfectiunile. Procedura este urmata de peelingul chimic. Atentie, insa! Peelingul chimic profund poate fi realizat si fara dermabraziune.

Acest tip de peeling indeparteaza celulele din epiderma si din profunzimea dermei. Medicul iti poate recomanda aceasta procedura pentru tratamentul ridurilor medii si adanci, al cicatricelor profunde sau al formatiunilor precanceroase. Peelingul profund este indicat de la finalul lunii septembrie sau inceputul lui octombrie pana in martie, o data la doua luni. Procedura dureaza aproximativ o ora, iar perioada de recuperare este intre doua si patru saptamani, de la caz la caz.

cropped cronos med icon
CE ESTE TCA (ACIDUL TRICLORACETIC)

TCA sau acidul tricloracetic provoaca exfolierea straturilor pielii si este folosit in diverse concentratii pentru diferitele tipuri de peeling: 15% pentru peelingul superficial, 30-40% pentru cel mediu si profund. Peelingul cu TCA presupune, insa, si folosirea unor substante care tin sub control durerea, prin urmare nu este nevoie de crema anestezica.

Atentie, insa! A nu se intelege ca procedura este complet nedureroasa si ca efectele se vad imediat. Peelingul chimic presupune, pe langa descuamarea pielii, si regenerarea tesutului prin stimularea sintezei de colagen si de glicozaminoglicani. Aceasta inseamna ca, in functie de tipul de peeling, vei avea nevoie de o perioada de recuperare de la doua zile pana la doua saptamani.

CAND SI CUI II ESTE RECOMANDAT PEELINGUL CHIMIC

Peelingul chimic este recomandat numai in anumite perioade ale anului, adica atunci cand temperaturile nu sunt foarte ridicate (vara si chiar lunile de primavara sau toamna in care soarele este inca puternic). Indiferent de situatie, exista anumite restrictii postprocedura, pentru ca pielea este foarte sensibila la soare.

 

Atentie! Expunerea la soare nu inseamna doar a nu te duce la plaja, de exemplu, ci si a evita sa schiezi fara sa folosesti o crema cu protectie UV pentru ca zapada reflecta lumina puternica si acest lucru iti poate afecta pielea deja sensibilizata in urma tratamentului.

 

Peelingul chimic poate fi recomandat pentru:

  • reducerea liniilor fine din jurul gurii si al ochilor (in zonele in care pielea este foarte subtire);
  • ameliorarea ridurilor cauzate de imbatranirea pielii;
  • imbunatatirea aspectului cicatricelor usoare;

CONTRAINDICATII SI EFECTE ADVERSE

Peelingul chimic nu este indicat in timpul verii. In aceasta perioada a anului ti se poate recomanda, in schimb, o terapie de biorevitalizare fara ace, cum este PRX-T33. De asemenea, procedura nu se aplica in zonele in care pielea este foarte subtire, cum ar fi gatul sau ochii. Exista, insa, si alte situatii in care peelingul chimic are contraindicatii.

CONTRAINDICATII

Peelingul chimic nu este recomandat oricui. Iata cateva situatii in care o astfel de procedura nu este indicata: 

 

  • daca in ultimele sase luni ai luat medicamente pentru tratarea acneei severe care contin isotretinoin;
  • daca ai un ten inchis;
  • daca ai cicatrice cheloide (tesutul cicatricial – care se formeaza pentru ca pielea sa se regenereze in urma unei rani – creste excesiv si formeaza excrescente, numite cheloide);
  • pielea prezinta o pigmentare anormala;
  • daca exista leziuni herpetice.

 

Pe langa situatiile de mai sus, mai sunt si unele afectiuni ale pielii, cum sunt umflaturile, ridurile foarte adanci, formele severe de piele lasata pentru care peelingul chimic nu este eficient. In aceste cazuri medicul specialist poate recomanda alte terapii, cum sunt cele cu laser sau faceliftingul.

EFECTE ADVERSE

Uneori, dar nu este neaparat sa se intample asa, peelingul chimic poate avea anumite efecte adverse, printre care se pot numara: 

 

  • roseata – este normal ca dupa peelingul chimic pielea sa fie rosie, insa, in cazul peelingului mediu sau profund este posibil ca roseata sa dureze chiar si cateva luni;
  • cicatrice – foarte rar, peelingul poate cauza cicatrice, mai ales pe partea inferioara a fetei; antibioticele sau medicamentele cu steroizi pot fi recomandate pentru a ameliora aspectul cicatricelor;
  • schimbarea culorii pielii – peelingul poate cauza pigmentarea pielii (hiperpigmentare) sau decolorarea ei (hipopigmentare); hiperpigmentarea este mai des intalnita in cazul peelingului superficial, in vreme ce hipopigmentarea poate sa apara, mai degraba, in cazul celui profund;
  • infectiile – peelingul chimic poate, in unele cazuri, activa virusul herpes; rareori, pot sa apara infectii bacteriene sau fungice;
  • afectarea inimii, a ficatului si a rinichilor – peelingul chimic profund poate afecta inima, ficatul sau rinichii, din cauza expunerii la fenol; de aceea, procedura presupune pauze la intervale de 10-20 de minute.

CE PRESUPUNE PROCEDURA

Peelingul chimic se aplica pe maini, decolteu si, in mod special, pe fata. Inainte de a ti se recomanda un anume tip de peeling este foarte important sa te informezi despre ce presupune o astfel de procedura.

 

La Cronos Med, medicii specialisti iti vor da toate explicatiile de care ai nevoie. In principiu, trebuie sa stii ca o sa ai nevoie de o perioada mai scurta sau mai lunga de recuperare si ca vei simti un disconfort mai mic sau mai mare in acest timp, in functie de:

 

  • tipul de peeling;
  • tipul de piele;
  • cate astfel de proceduri ai mai facut;
  • daca suferi de alte afectiuni;
  • varsta pe care o ai.

PREGATIREA DINAINTEA PROCEDURII

Inainte de a urma o astfel de procedura, la Cronos Med, beneficiezi de o pregatire speciala. Practic, este esential ca tu sa ai toate informatiile de care ai nevoie si sa intelegi exact despre ce este vorba, ca sa nu ai asteptari nerealiste sau sa te sperii de efectele imediate dupa o astfel de procedura (pielea arata ca si cand ar fi fost arsa, dar ranile acestea nu sunt permanente si daca folosesti tratamentul postprocedura exact asa cum iti indica medicii, atunci nu ai de ce sa-ti faci griji). Iata in ce consta pregatirea dinaintea procedurii:

cropped cronos med icon
Istoricul tau medical

trebuie sa ii spui medicului specialist daca suferi sau ai avut in trecut afectiuni cardiace, ale rinichilor sau ale ficatului; informeaza-l despre orice medicamente iei si despre produsele cosmetice pe care le folosesti, mai ales daca acestea iti fac pielea sensibila la soare; mentioneaza neaparat daca utilizezi crema cu retinol pentru ca aceasta substanta poate amplifica penetratia in unele tipuri de peeling;

cropped cronos med icon
Examenul fizic

medicul iti va examina pielea si zonele care urmeaza sa fie tratate; in urma acestui examen el va decide ce tip de peeling ti s-ar potrivi si ce efecte pot avea caracteristicile tale fizice, cum sunt pigmentul sau grosimea pielii, asupra rezultatului procedurii;

cropped cronos med icon
Comunica medicului care sunt asteptarile tale

este foarte important sa vorbesti cu medicul tau despre motivele si asteptarile tale, precum si despre eventualele riscuri pe care le implica o astfel de procedura; asigura-te ca ai inteles exact de cate sesiuni ai nevoie, daca este necesara folosirea complementara a altor terapii sau proceduri, cat timp iti va lua sa te recuperezi si ce rezultate poti sa ai in urma aplicarii peelingului chimic recomandat.

Alte recomandari pe care medicul ti le poate face pentru perioada dinainte si de dupa aplicarea peelingului chimic:

 

  • medicamente antivirale – daca iti apar, frecvent, diverse forme de herpes in jurul gurii, medicul iti poate prescrie un antiviral inainte si dupa tratament ca sa previna aparitia acestora;
  • folosirea cremelor cu retinol – in cazul in care ti se va aplica un peeling superficial sau mediu, medicul iti poate recomanda sa folosesti crema cu retinol pentru ca perioada de recuperare sa fie mai scurta si sa grabeasca vindecarea;
  • folosirea unui agent de albire – inainte si dupa procedura, medicul iti poate recomanda folosirea unui agent de albire si a unei creme cu retinol ca sa previna pigmentarea acesteia.

CE PRESUPUNE PROCEDURA

Procedura este in principiu aceeasi, dar sunt unele diferente in functie de tipul de peeling chimic recomandat: 

cropped cronos med icon
Peelingul superficial

medicul iti va aplica TCA pe piele si s-ar putea sa simti intepaturi, iar pielea tratata se va albi; medicul va folosi o solutie neutralizanta pentru a indeparta substanta chimica, dupa ce si-a facut efectul;

cropped cronos med icon
Peelingul mediu

medicul iti va aplica TCA pe piele, iar zona tratata va incepe sa se albeasca; dupa cateva minute iti va pune o compresa rece, cu efect calmant; ti se poate da un evantai ca sa-ti racoresti pielea, timp in care medicul isi poate da seama cat de tare simti arsura; nu este nevoie de substanta neutralizanta; poti sa simti intepaturi si senzatia de arsura pana la 20 de minute;

cropped cronos med icon
Peelingul profund

se poate face cu dermabraziune sau fara, procedura care va fi aplicata inaintea peelingului chimic; medicul specialist iti va aplica TCA pe piele, iar zonele tratate vor incepe sa se albeasca sau sa capete o tenta de gri; pentru a limita expunerea la fenol, medicul va face procedura in sesiuni scurte, de cate 15 minute.

MASURI RECOMANDATE DUPA PEELINGUL CHIMIC

Dupa orice tip de peeling chimic, medicul iti va recomanda anumite masuri pentru a preveni complicatiile sau infectiile. Iata cateva dintre ele:

 

  • evita expunerea neprotejata la soare – este important sa folosesti creme de protectie solara cu factor de protectie 50+; discuta cu medicul specialist despre produsele pe care le poti folosi, ca sa fie eficiente in cazul tau;
  • foloseste creme nutritive – dupa tratament nu este indicat sa folosesti creme hidratante, ci nutritive pentru ca vorbim despre regenerarea tesutului, nu despre hidratarea lui; nu alege orice fel de crema, ci numai produsele pe care ti le recomanda medicul specialist;
  • evita folosirea cremelor exfoliante – inainte si dupa aplicarea procedurii nu este indicat sa folosesti creme exfoliante sau ceara epilatoare;
  • pregateste-te sa stai acasa – indiferent ce tip de peeling ti se va recomanda, ia in calcul ca in perioada de recuperare va trebui sa stai in casa cateva zile.

BENEFICIILE PEELINGULUI CHIMIC

Diferitele tipuri de peeling iti pot aduce numeroase beneficii, dar pentru aceasta este foarte important sa tii cont de toate recomandarile medicilor specialisti atat in ceea ce priveste pregatirea pentru o astfel de procedura, cat si in perioada postprocedura.

 

Peelingul superficial iti poate imbunatati textura pielii, dandu-i mai multa fermitate si poate contribui la incetinirea aparitiei ridurilor fine. Rezultatele vor fi subtile la inceput, dar vor fi vizibile odata cu repetarea procedurii. Retine, insa, ca dupa peeling este recomandat sa eviti expunerea la soare pana in momentul in care pielea nou-formata acopera toata suprafata tratata.

 

In cazul peelingului chimic, pielea va fi vizibil mai fina. Pentru ca efectele sa fie intr-adevar cele pe care ti le doresti sau la care te astepti, tine cont ca este indicat ca dupa procedura sa nu te expui la soare cateva luni.

 

Dupa un peeling chimic profund, efectele sunt spectaculoase, dar trebuie sa acorzi foarte mare atentie masurilor postprocedura. S-ar putea ca in functie de tipul pielii sau de alte considerente pe care numai medicul specialist ti le poate indica, sa fie necesara evitarea permanenta a expunerii directe la soare. Aceasta, in mod special, ca sa eviti schimbarea culorii pielii.

 

Indiferent de tipul de peeling chimic, retine, insa, ca rezultatele s-ar putea sa nu fie permanente si, in niciun caz, nu sunt imediate. Pe masura ce inaintezi in varsta vor aparea noi riduri de expresie, de exemplu. Mai exista si posibilitatea ca, din cauza expunerii la soare (chiar si involuntara) rezultatele procedurii sa nu mai fie aceleasi si, in timp, sa apara modificari ale culorii pielii. De aceea, este foarte important ca dupa peelingul chimic sa urmezi anumite terapii de intretinere, sa folosesti creme nutritive si sa mergi la control regulat pentru ca medicul specialist sa-ti recomande ce sa faci mai departe.

 
La Cronos Med, inainte de stabilirea terapiei potrivite pentru tine, ti se va face o evaluare corecta a starii de sanatate, iar mijloacele si tehnologiile medicale ultramoderne iti garanteaza siguranta.

PRETURI

In functie de tipul de peeling ales de medic, costul procedurii porneste de la 800 de lei

Ce este peelingul chimic?

Imperfectiunile tenului aparute odata cu inaintarea in varsta, acneea sau expunerea la soare pot fi tratate cu ajutorul unei proceduri medicale denumite peeling chimic. Astfel, medicii dermatologi pot corecta diverse probleme aparute la nivelul pielii prin aplicarea unor substante chimice, formate din acizi la nivelul zonei vizate. Efectul exfoliant se realizeaza prin indepartarea celulelor moarte si stimularea regenerarii naturale a pielii. Acest tip de tratament poate adresa diverse zone ale corpului precum tenul, gatul, decolteul sau chiar pielea mainilor. Dupa regenerarea tesutului vei putea observa o piele cu un aspect mai fin si mai ferm. Aceasta tehnica de infrumusetare este folosita pentru tratarea petelor hiperpigmentare, cicatricelor sau ridurilor si poate fi folosita in combinatie cu alte tratamente cosmetice.

Cate tipuri de peeling chimic exista?

In urma consultului cu medicul dermatolog si a tratamentului specific recomandat pentru caracteristicile pielii tale, vei putea beneficia de unul dintre cele trei tipuri de peeling chimic. Peelingul chimic superficial este folosit pentru indepartarea stratului superficial de piele si este potrivit pentru tratarea ridurilor fine, a uscaciunii tenului, acneei sau alte imperfectiuni ale tenului. Peelingul chimic mediu actioneaza asupra partii superioare a dermei si se adreseaza tratarii ridurilor sau a cicatricilor ramase in urma acneei. Peelingul chimic profund poate fi realizat ca unic tratament sau poate fi combinat cu dermabraziunea pentru o eficienta mai ridicata. Este destinat tenului care se confrunta cu riduri sau acnee mai pronuntate, cicatrici posttraumatice sau pete hiperpigmentare.

Care sunt beneficiile peelingului chimic?

Efectele peelingului chimic iti pot aduce o multime de beneficii, insa pentru a maximiza rezultatele este recomandat sa urmaresti indeaproape recomandarile medicului dermatolog atat in perioada de dinaintea tratamentului, cat si dupa. In functie de tipul de peeling la care specialistul decide sa recurga, vei putea observa o imbunatatire a texturii pielii, mai multa fermitate, incetinirea aparitiei ridurilor fine sau ameliorarea petelor hiperpigmentare. Expunerea la soare fara metode de protectie si in afara perioadei recomandate de medic poate duce in timp la modificarea rezultatelor procedurii.

Ce este peelingul chimic?

Imperfectiunile tenului aparute odata cu inaintarea in varsta, acneea sau expunerea la soare pot fi tratate cu ajutorul unei proceduri medicale denumite peeling chimic. Astfel, medicii dermatologi pot corecta diverse probleme aparute la nivelul pielii prin aplicarea unor substante chimice, formate din acizi la nivelul zonei vizate. Efectul exfoliant se realizeaza prin indepartarea celulelor moarte si stimularea regenerarii naturale a pielii. Acest tip de tratament poate adresa diverse zone ale corpului precum tenul, gatul, decolteul sau chiar pielea mainilor. Dupa regenerarea tesutului vei putea observa o piele cu un aspect mai fin si mai ferm. Aceasta tehnica de infrumusetare este folosita pentru tratarea petelor hiperpigmentare, cicatricelor sau ridurilor si poate fi folosita in combinatie cu alte tratamente cosmetice.

Cate tipuri de peeling chimic exista?

In urma consultului cu medicul dermatolog si a tratamentului specific recomandat pentru caracteristicile pielii tale, vei putea beneficia de unul dintre cele trei tipuri de peeling chimic. Peelingul chimic superficial este folosit pentru indepartarea stratului superficial de piele si este potrivit pentru tratarea ridurilor fine, a uscaciunii tenului, acneei sau alte imperfectiuni ale tenului. Peelingul chimic mediu actioneaza asupra partii superioare a dermei si se adreseaza tratarii ridurilor sau a cicatricilor ramase in urma acneei. Peelingul chimic profund poate fi realizat ca unic tratament sau poate fi combinat cu dermabraziunea pentru o eficienta mai ridicata. Este destinat tenului care se confrunta cu riduri sau acnee mai pronuntate, cicatrici posttraumatice sau pete hiperpigmentare.

Care sunt beneficiile peelingului chimic?

Efectele peelingului chimic iti pot aduce o multime de beneficii, insa pentru a maximiza rezultatele este recomandat sa urmaresti indeaproape recomandarile medicului dermatolog atat in perioada de dinaintea tratamentului, cat si dupa. In functie de tipul de peeling la care specialistul decide sa recurga, vei putea observa o imbunatatire a texturii pielii, mai multa fermitate, incetinirea aparitiei ridurilor fine sau ameliorarea petelor hiperpigmentare. Expunerea la soare fara metode de protectie si in afara perioadei recomandate de medic poate duce in timp la modificarea rezultatelor procedurii.

Te-ar putea interesa si
Noutati

PARTENERIAT EXCLUSIV CU MIA FEMTECH™️

DR. CONSTANTIN STAN ADUCE ÎN ROMÂNIA, PENTRU GRUPUL DE CLINICI CRONOS MED, PARTENERIATUL EXCLUSIV CU...
partener cronosmed ibrows
Noutati

CRONOS MED x iBrows™

Un parteneriat care vine în completarea conceptul holistic al clinicilor de chirurgie și dermatologie estetică...
tehnologii noi cronosmed bucuresti timisoara hironic
Noutati

Tehnologii noi în clinicile Cronos Med

În baza unui parteneriat strategic cu Doclandia, Cronos Med anunță disponibilitatea a cinci noi tehnologii...