Daca ai vergeturi, iti doresti cu siguranta ca ele sa dispara pentru ca, desi liniile si adanciturile de pe piele nu reprezinta un pericol pentru sanatatea ta, nu sunt deloc estetice si iti creeaza disconfort. Vergeturile pot sa apara pe abdomen, piept, solduri, coapse sau fese si afecteaza atat femeile, cat si barbatii, iar uneori chiar si copiii.

 

Fie ca vorbim despre vergeturi recente sau mai vechi (mature), ele raman un subiect de cercetare si o provocare pentru medicina. Cu metode de tratament revolutionare, cum sunt si cele pe care le poti gasi la Cronos Med, se pot ameliora si chiar vindeca.

CE SUNT VERGETURILE SI DIN CE CAUZE APAR

Vergeturile sunt un tip de cicatrice care apar in momentul in care pielea se intinde sau se micsoreaza brusc, adica atunci cand iei rapid in greutate sau slabesti mult brusc, in timpul sarcinii, in perioada pubertatii (cresterea in inaltime) sau pe fondul unei predispozitii genetice. Schimbarile acestea abrupte provoaca un stres la nivelul pielii, care contine fibre de colagen (mentin fermitatea pielii) si de elastina (confera elasticitate). Fibrele se rup si apar cicatricele in tesuturile profunde ale pielii, iar la suprafata dermei se vad precum niste linii alb-sidefii sau roz-violacee. In urma acestor rupturi, pielea incearca sa se refaca si, astfel, apar vergeturile.

LA CINE APAR VERGETURILE

Vergeturile pot afecta atat femeile, cat si barbatii si se pot manifesta la orice varsta. Nu se cunoaste cauza pentru care la unele persoane apar si la altele, nu. Totusi, exista anumite categorii de risc.

 

Vergeturile sunt mai des intalnite in cazul femeilor, mai ales in timpul sarcinii. Pe masura ce fatul se dezvolta, pielea de pe abdomen trebuie sa se intinda. Hormonii care sunt produsi in timpul sarcinii pot slabi si ei fibrele de colagen din piele, insa nu este o regula. In mod normal, cicatricele dispar dupa nastere, dar uneori este nevoie de ingrijire speciala.

 

Atat femeile, cat si barbatii care sufera de obezitate pot sa faca vergeturi si  chiar si persoanele care fac culturism pot fi predispusi la aparitia acestora.

 

In perioada pubertatii, copiii pot sa faca vergeturi daca iau in greutate brusc sau se inalta rapid. In aceasta situatie este bine ca ei sa stie ca fenomenul este normal si ca la maturitate dungile si liniile de pe pielea lor se pot netezi.

CAUZELE APARITIEI VERGETURILOR

Mecanismul exact prin care se formeaza vergeturile nu este foarte bine inteles si inca se fac studii care sa scoata la lumina mai multe detalii despre aceasta slabiciune a pielii. Din cercetarile facute pana acum reiese faptul ca vergeturile au cauze multiple si se produc, in principal, din trei cauze: schimbarile fizice ale corpului, deteriorarea structurii pielii (prin modificarea fibrelor de colagen si elastina) si actiunea anumitor hormoni.

Iata, mai precis, care sunt cele mai intalnite motive care stau la baza aparitiei vergeturilor:

 

  • cresterea sau scaderea brusca in greutate;
  • cresterea brusca in inaltime (in timpul pubertatii);
  • sarcina (in special in trimestrul al 3-lea);
  • operatiile de marire a sanilor;
  • cresterea masei musculare (culturismul);
  • nivelul crescut de steroizi (fie in urma medicamentelor pe baza de steroizi, fie din cauza unor boli cum este sindromul Cushing);
  • sindromul Marfan (boala genetica ce determina modificarea fibrelor din structura pielii);
  • administrarea indelungata de medicamente corticosteroide (creme, lotiuni) pentru ca reduc nivelul de colagen;
  • existenta unor cazuri frecvente in familie sau predispozitia genetica.

SIMPTOMELE VERGETURILOR

Unul dintre primele semne ale vergeturilor este schimbarea aspectului pielii, care incepe sa se subtieze si sa capete o culoare roz. In unele cazuri este posibil sa apara iritatiile sau mancarimile. De asemenea, dungile si liniile cutanate isi schimba culoarea in timp. Ele pot sa se estompeze sau sa dispara, insa este un proces de lunga durata. Nu toate vergeturile arata la fel. Aspectul lor variaza in functie de vechimea lor (recente sau de mai multa vreme), cauzele care le-au provocat, zona de pe corp unde au aparut si de tipul de piele pe care il ai.

 

Printre cele mai comune aspecte pe care le pot avea se numara:

 

  • adancituri/santuri sau linii;
  • adancituri de culoare roz, rosie, neagra, albastra sau violet;
  • santuri de culoare deschisa;
  • adancituri/linii in zona abdomenului, a pieptului, a soldurilor, a coapselor si a feselor;
  • adancituri si linii care acopera zone mari de pe corp;
  • vergeturi verticale (ex.: daca e vorba despre acumulare rapida de kilograme);
  • vergeturi orizontale (ex.: cresterea brusca in inaltime).

Vergeturile nu sunt dureroase si pot sa dispara de la sine sau cu ajutorul unui tratament recomandat de medicul specialist. Este indicat sa recurgi la un medic daca aspectul vergeturilor te ingrijoreaza sau daca se extind pe suprafete mari ale pielii. Numai acesta, in urma examinarii indeaproape a pielii tale si pe baza istoricului tau medical iti poate pune un diagnostic corect si iti poate recomanda un tratament sau proceduri terapeutice potrivite nevoilor tale.

TIPURI DE VERGETURI

Specialistii impart vergeturile in doua mari categorii, luand in calcul modul de formare, momentul la care au aparut si felul in care arata:
cropped cronos med icon
Striae albae

vergeturi albe, care au aparut de ceva timp, deci sunt mature

cropped cronos med icon
Striae rubrae

vergeturi roz sau rosii, recent aparute si care pot fi tratate cu diferite metode si tratamente estetice

REZULTATELE TRATAMENTULUI CU LPG

Numai medicul specialist poate pune un diagnostic corect, in urma examinarii atente a pielii tale si pe baza istoricului tau medical. Este foarte important sa-i dai medicului toate informatiile de care are nevoie pentru a putea pune un diagnostic corect si pentru a putea recomanda un tratament adecvat. Iata cateva dintre ele:

 

  • cand ai observat pentru prima data vergeturile;
  • daca exista si alte simptome in afara dungilor si adanciturilor aparute pe piele;
  • daca iei alte medicamente;
  • daca folosesti frecvent creme care contin cortizon.

Astfel, medicul specialist va putea sa isi dea seama care ar fi cauza posibila a vergeturilor, care sunt optiunile de tratament (cu avantaje si dezavantaje) si la ce rezultate te poti astepta.

 

TRATAMENTUL VERGETURILOR

Cu toate ca raman subiect de studiu si reprezinta in continuare o provocare pentru medicina, vergeturile se pot trata si chiar netezi vizibil , cu cele mai noi tehnologii. Dupa un consult de specialitate, medicul poate recomanda mai multe tipuri de proceduri, in functie de necesitatile tale.

cropped cronos med icon
CARBOXITERAPIA

O metoda revolutionara este carboxiterapia. Vergeturile sunt, de fapt, rupturi ale fibrelor de colagen din structura pielii, iar carboxiterapia creeaza noi fibre de colagen, care intaresc pielea si imbunatatesc aspectul ei. Practic, medicul specialist creste circulatia sangelui prin injectarea dioxidulul de carbon, in vergeturi. Acesta stimuleaza celulele rosii din sange sa se indrepte rapid catre regiunile afectate si odata ajunse la destinatie, circulatia sangelui in zonele respective este stimulata. Acest lucru ajuta la repararea elasticitatii pielii.

Medicii specialisti recomanda ca, dupa aplicarea procedurii, pacientul sa nu faca sport timp de doua ore si sa evite baile fierbinti pentru patru ore. Carboxiterapia mai este utilizata si pentru diminuarea celulitei si pentru efectul de lipoliza.

cropped cronos med icon
VIVACE

O alta metoda prin care poti scapa de vergeturi sau prin care le poti ameliora este Vivace. Procedura de microneedling foloseste radiofrecventa dubla fractionata si stimuleaza productia naturala de colagen. Astfel, pielea capata fermitate si se poate reface mai bine. Efectele tratamentului se vad pe parcursul sedintelor, pot fi necesare chiar patru sesiuni, facute la o distanta de o luna si dureaza pana la sase luni.. Este posibil sa fie nevoie de repetarea procedurii, conform schemei de tratament indicate de medicul specialist.

cropped cronos med icon
CRONOSDERM, DERMAPEN

Culoarea vergeturilor se estompeaza pana se pierde de tot si acestea devin mai putin vizibile si cu ajutorul procedurii CronosDerm. Tratamentul se bazeza pe puterea pielii de autoregenerare, in mod natural deci, prin productia de colagen si elastina in urma micro-traumelor realizate in profunzimea epidermei. Cu ajutorul a 300 de nano ace din otel se creeaza, in straturile adanci ale pielii, 25.000 de canale microscopice pe minut. Acestea se inchid rapid, dar nu inainte ca prin ele sa ajunga in piele nutrientii continuti de spray-ul Dermal Infusion.

La Cronos Med si la Cronos Beauty poti opta, la recomandarea medicilor specialisti, in functie de nevoile tale, si pentru Dermapen.

cropped cronos med icon
TRATAMENTUL PRX

Vergeturile mai pot fi tratate cu ajutorul substantei PRX T33. Este vorba despre un peeling chimic nu atat de agresiv, ce poate oferi rezultatele unei biorevitalizari, fara a fi nevoie de ace. Tratamentul PRX T33 este o exfoliere medie, nu afecteaza negativ stratul exterior al pielii si actioneaza in straturile adanci ale dermei. Practic este un stimulent pentru regenerarea structurilor pielii, astfel incat vergeturile sunt ameliorate vizibil, depinzand, desigur de vechimea lor si de calitate pielii pacientului.

cropped cronos med icon
TRATAMENT NON-INVAZIV LPG

Platforma medicala LPG este o alta tehnologie ultramoderna adusa in Romania de Cronos Med pentru stimularea celulara. Tratamentul este non-invaziv si actioneaza asupra adipocitelor astfel incat acestea sa elimine, treptat, depozitele de grasimi profunde si care nu pot fi inlaturate prin dieta si sport. Metoda este folosita in special in tratamentul celulitei, dar s-a dovedit a fi foarte eficienta si in atenuarea vergeturilor, tocmai pentru ca stimuleaza productia naturala de colagen.

cropped cronos med icon
ALTE TRATAMENTE PENTRU VERGETURI
  • Laserul cu CO2 fractional – este un tratament minim-invaziv, care poate ameliora vergeturile mai vechi (albe). Studiile au demonstrat ca, in unele cazuri, cicatricele au disparut dupa cinci sedinte. Tratamentul necesita o perioada de recuperare, pentru ca practic produce o arsura controlata.
  • Microdermabraziunea – foloseste mici cristale pentru a exfolia stratul superficial de piele. Este posibil ca, in combinatie cu peelingul, sa ajute la tratarea vergeturilor recente (rosii sau roz).

CUM POT FI PREVENITE VERGETURILE

Este foarte important sa stii ca nu intotdeauna poti sa previi aparitia vergeturilor (mai ales daca este vorba de cauze genetice), dar sunt, totusi, unele masuri pe care le poti lua pentru a reduce riscurile:

 

  • incearca sa mentii o greutate normala a corpului;
  • evita dietele drastice;
  • consuma alimente bogate in vitamina A si C pentru a mentine sanatatea pielii;
  • controleaza-ti greutatea in timpul sarcinii;
  • consuma suficient de multe lichide ca sa ai o piele hidratata.

La Cronos Med, inainte de stabilirea metodei de tratament potrivite pentru tine ti se va face intotdeauna o evaluare a starii de sanatate. Medicii specialisti te vor lamuri cu privire la ce presupune fiecare procedura recomandata si abia apoi vei putea decide daca recurgi la ea sau nu. In plus, mijloacele si tehnologiile medicale de ultima generatie iti garanteaza terapii fara de riscuri.

Te-ar putea interesa si
tehnologii noi cronosmed bucuresti timisoara hironic
Noutati

Tehnologii noi în clinicile Cronos Med

În baza unui parteneriat strategic cu Doclandia, Cronos Med anunță disponibilitatea a cinci noi tehnologii...
Pierderea colagenului cauze efecte și metode de combatere cronos med
Noutati

Pierderea colagenului: cauze, efecte și metode de combatere

Într-o lume în care frumusețea și tinerețea sunt atât de prețuite, înțelegerea proceselor naturale ale...
Riscurile și efectele secundare ale terapiilor faciale cu toxină botulinică ce trebuie să știi cronos med
Noutati

Riscurile și efectele secundare ale terapiilor faciale cu toxină botulinică: ce trebuie să știi?

Injectarea cu toxină botulinică este una dintre cele mai populare proceduri cosmetice pentru reducerea ridurilor...