INFILTRATII INTRAARTICULARE

Infiltratiile reprezinta administrarea unor substante medicamentoase prin injectare, fie in articulatii, fie in tesuturile moi din jurul articulatiilor.

Administrarea se poate face la nivelul genunchilor, al gleznei, al umarului, sau la nivelul coloanei vertebrale (infiltratii paravertebrale). Cele mai utilizate substante pentru administrarea prin infiltratii sunt corticosteroizii si substantele vascoelastice care contin acid hialuronic. Acestea din urma se recomanda pentru injectarea intraarticulara, cel mai frecvent la nivelul genunchiului, al soldului, al umarului si al gleznei.

INTERVENTII

cropped cronos med icon
INFILTRATIILE CU CORTICOIZI

Artroza este un proces degenerativ cronic cu evolutie continua si care prezinta pusee inflamatorii, dureroase de-a lungul evolutiei. Produsul cel mai folosit in infiltratiile cu corticosteroizi este Dexametazona. Are efect rapid de scadere a durerii si a inflamatiei.

 

Recomandari:

 

  • In cursul puseelor dureroase pentru a reduce temporar inflamatia. Durata rezultatului terapeutic depinde de mai multi factori (stadiul evolutiv al degenerarii, patologia articulara asociata – boli inflamatorii autoimune, activitatea zilnica a pacientului), dar este tranzitorie si limitata in timp, motiv pentru care infiltratiile cu
    corticoizi trebuie suplimentate cu alte terapii la nivel articular

Efecte adverse:

 

  • Infectii sau leziuni ale partilor moi
  • Corticoterapia la nivel articular are efecte sistemice minime, dar necesita prudenta la pacientii cu hipertensiune sau diabet (se impune, temporar, un regim hiposodat si hipoglicemic)
cropped cronos med icon
INFILTRATIILE CU SUBSTANTA VASCO-ELASTICA (ACID HIALURONIC)

Dupa infiltratiile cu corticoizi si disparitia durerii multi pacienti sunt tentati sa-si reia activitatea fizica. Dar este foarte probabil ca pacientul sa experimenteze reaparitia durerilor articulare in timpul mersului, o evolutie fireasca a simptomelor in acest caz. Solutia pentru aceasta situatie o reprezinta inflitratiile cu substante vasco-elastice, care contin acid hialuronic.

 

Recomandari:

 

  • In tratamentul antialgic din artrozele incipiente sau moderate, iar pentru cele avansate (cu eficienta redusa) doar pacientilor care nu pot sau nu doresc o interventie chirurgicala. Remanenta efectului terapeutic depinde de tipul produsului folosit si caracteristicile fiziologice ale articulatiei vizate. In Clinica Cronos Med se folosesc produse a caror efect terapeutic poate sa dureze intre sase si 10 luni. Procedeul este relativ simplu, cu disconfort minim pentru pacient.

Efecte adverse:

 

  • Efectele adverse sunt rare si pot fi usor inlaturate prin asigurarea asepsiei stricte si experienta medicului care poate sa folosesca ecograful pentru fidelitatea
    administrarii intraarticulare a produsului.

INFILTRATII CU SCOP REGENERATIV LA NIVEL ARTICULAR

cropped cronos med icon
INFILTRATII CU PRP (plasma imbogatita cu trombocite)

Terapia cu plasma bogata in plachete (PRP) a fost folosita cu succes in ultimii ani si devine un tratament tot mai frecvent utilizat pentru durerile articulare din afectiunile degenerative, leziuni ale ligamentelor, tendoanelelor si cartilajelor.

 

PRP este benefica pentru cei care doresc sa amane interventia chirurgicala sau pentru sportivii care doresc sa o evite. Obtinerea PRP este relativ simpla si nedureroasa. Sangele este centrifugat si in functie de greutatea moleculara se aleg straturi cu elemente circulante.

 

O data centrifugat, este extrasa plasma bogata in trombocite, care se administreaza prin injectie intraarticulara.

 

Recomandari:

 

  • Infiltratiile cu PRP au la baza declansarea unui raspuns imunitar automat pentru limitarea, vindecarea si repararea leziunilor produse de degenerare.
  • Dupa terapia cu PRP pacientul poate experimenta un disconfort articular, usoara tensiune sau durere, cu durata de cateva zile. Acest fenomen este firesc in acest caz si reprezinta procesul inflamator reparator.
  • Spre deosebire de infiltratile cu corticoizi si acid hialuronic, infiltratiile cu PRP au scop reparator, incetinind progresia artrozei.
  • Infiltratiile cu PRP se utilizeaza alaturi de cele cu corticoizi si acid hialuronic, augmentand intensitatea si durata efectului terapeutic.

Efecte adverse:

 

  • In mod normal, terapia cu PRP nu prezinta efecte adverse
cropped cronos med icon
TERAPIA CU CITOKINE – ACRS (autolog cytokine rich serrum)

O alta terapie care foloseste celulele proprii ale organismului pacientului este cea cu ser imbogatit cu factori de crestere alaturi de citokine inflamatorii pro-regenerative. La nivel sistemic, exista doua tipuri de procese inflamatorii cu cai de manifestare si rezultate diferite:

 

  • Inflamatie degenerativa: indusa de inaintarea in varsta sau patologii autoimune, care are ca rezultat
    distructia celulara si tisulara. Aceasta se poate manifesta la orice nivel: piele (riduri, pierderea
    elasticitatii si a luminozitatii) sau articulatii (artroza, osteoartrita si pierderea functionalitatii)
  • Inflamatia cu rol regenerativ: initiata de organism imediat dupa un traumatism, leziune, degenerare.

ACRS se obtine dintr-o cantitate mica de sange recoltat prin punctie venoasa si transferat intr-un recipient. Recipientul cu sange este depozitat trei ore intr-un mediu cu temperatura constanta, timp in care se obtine un numar net superior de factori de crestere si citokine cu rol reparator.

 

Avantajul semnificativ consta in scaderea proceselor inflamatorii degenerative o data cu inducerea inflamatiei cu rol regenerativ.

 

Terapia cu ACRS se justifica atat in patologia degenerativa articulara (artroze), cat si in patologiile autoimune inflamatorii cu atingere musculo-scheletala (articulara).

 

Ca si terapia cu PRP, infiltratiile cu ACRS sunt sigure pentru pacient. Infiltratiile cu ACRS se asociaza cu cele cu rol paleativ (corticoizi si acid hialuronic), in vederea cresterii intensitatii si duratei efectului terapeutic.

Te-ar putea interesa si
tehnologii noi cronosmed bucuresti timisoara hironic
Noutati

Tehnologii noi în clinicile Cronos Med

În baza unui parteneriat strategic cu Doclandia, Cronos Med anunță disponibilitatea a cinci noi tehnologii...
Pierderea colagenului cauze efecte și metode de combatere cronos med
Noutati

Pierderea colagenului: cauze, efecte și metode de combatere

Într-o lume în care frumusețea și tinerețea sunt atât de prețuite, înțelegerea proceselor naturale ale...
Riscurile și efectele secundare ale terapiilor faciale cu toxină botulinică ce trebuie să știi cronos med
Noutati

Riscurile și efectele secundare ale terapiilor faciale cu toxină botulinică: ce trebuie să știi?

Injectarea cu toxină botulinică este una dintre cele mai populare proceduri cosmetice pentru reducerea ridurilor...