Treci la conținutul principal
căutare
Noutati

Cuperoza – ce este si cum o tratam?

De către februarie 6, 2023iunie 11th, 2024Niciun comentariu
cuperoza - cronos med

Se intampla, deseori, sa constati ca tenul tau are tendinta de inrosire, in anumite zone, mai ales atunci cand te expui la soare sau treci printr-un moment intens din punct de vedere emotional? Uneori, aceste manifestari sunt semne ale cuperozei, o afectiune a pielii, intalnita relativ frecvent. In cele ce urmeaza, vei afla cum este definita cuperoza, care sunt simptomele specifice, dar si cum poate fi tratata.

Ce este cuperoza

 

Cuperoza este o afectiune dermatologica ce se manifesta la nivelul tenului si are ca principal simptom inrosirea pielii. Persoanele cele mai expuse la riscul de a dezvolta aceasta afectiune sunt cele care au un ten sensibil si deschis la culoare. Desi cuperoza apare mai frecvent la femei, ea poate sa afecteze si barbatii, acestia avand, de obicei, forme mai severe ale bolii.

 

Daca nu este tratata corespunzator, cuperoza tinde sa se agraveze, odata cu trecerea timpului. Asadar, daca te confrunti cu manifestarile specifice ale acestei tulburari, este indicat sa te adresezi cat mai curand medicului dermatolog, pentru a putea beneficia de o ingrijire corecta.

 

Cuperoza vs. rozacee

 

Desi, de foarte multe ori, cuperoza si rozaceea ajung sa fie confundate, ele sunt, de fapt, doua afectiuni distincte. Intr-adevar, cele doua se aseamana prin faptul ca principala manifestare este roseata la nivelul fetei. Cu toate acestea, exista cateva caracteristici care le deosebesc:

 

  • cuperoza se manifesta la nivelul barbiei si al pometilor, in timp ce rozaceea provoaca eritem la nivelul fruntii, al nasului si, uneori, in zona ochilor;
  • spre deosebire de cuperoza, rozaceea provoaca, pe langa roseata pielii, prurit, senzatie de usturime sau arsura, precum si aparitia de pustule.

Tenul cuperozic – posibile cauze

 

General vorbind, cuperoza este provocata de dilatarea vaselor capilare, ceea ce face ca acestea sa devina mult mai vizibile decat in mod normal, atunci cand organismul intra in contact cu anumiti factori declansatori. Cu toate acestea, lista de cauze posibile ale cuperozei include mai multe variante, dar niciuna dintre acestea nu a fost pe deplin demonstrata ca fiind responsabila in mod categoric pentru declansarea acestei afectiuni:

 

  • factorii genetici – unele persoane mostenesc fragilitatea capilara din familie, ajungand sa se confrunte cu aceasta afectiune. De altfel, aproape jumatate dintre pacientii diagnosticati cu cuperoza au, in familie, cel putin un caz similar;
  • anumiti agenti patogeni – un exemplu in acest sens il reprezinta parazitul Demodex folliculorum, dar si bacteria Helicobacter pylori, responsabila de dezvoltarea gastritei si a ulcerului;
  • expunerea la temperaturi extreme sau la conditii meteo dificile (vant, viscol, uscaciune etc.);
  • consumul excesiv de alcool;
  • unele medicamente, asa cum sunt corticosteroizii destinati administrarii topice (clobetasol, betametazona, hidrocortizon, fluticazona propionat etc.);
  • dieta – unele alimente bogate in histamina (mezeluri, carne afumata, branzeturi) pot dezechilibra functiile organismului (digestive, cardiace, vasculare). Histamina este un mediator chimic responsabil de provocarea inflamatiei, atunci cand este secretat in exces. Astfel, in cazul unora dintre pacientii care au primit diagnosticul de cuperoza, histamina din alimente poate fi un factor agravant;
  • dezechilibrele psihoemotionale – dintre acestea, depresia si tulburarea anxioasa se numara printre afectiunile care pot provoca sau agrava cuperoza;
  • expunerea excesiva la soare – atunci cand organismul este expus o perioada indelungata la radiatiile solare, acestea pot provoca numeroase probleme, atat la nivelul pielii, cat si pentru intregul organism. Cuperoza poate fi declansata, uneori, ca urmare a expunerii prelungite la soare.

Cuperoza – semne si simptome specifice

 

Asa cum mentionam mai sus, principala manifestare a cuperozei este inrosirea pielii. Zonele afectate (barbia si pometii) pot prezenta pete rosii sau purpurii, ce se accentueaza in functie de anumiti factori, si scad treptat in intensitate, odata ce stimulii sunt indepartati. In plus, manifestarile cuperozei pot include:

 

  • uscarea tenului, insotita de o senzatie de rigiditate a pielii;
  • evidentierea capilarelor din zonele afectate, rezultand aspectul de panza de paianjen;
  • sensibilitate locala, atunci cand anumiti stimuli intra in contact cu pielea;
  • sensibilitate la expunerea solara;
  • dilatarea permanenta a unora dintre capilarele de la nivelul fetei (telangiectazii);
  • alterarea texturii tenului.

Este important de retinut ca, pe masura ce trece timpul, simptomele pot fi tot mai pronuntate. Cuperoza este, din nefericire, o afectiune cronica, pentru care nu exista un tratament definitiv, insa, cu metodele potrivite, poate fi tinuta sub control. De aceea, cu cat cuperoza este depistata mai devreme, cu atat cresc sansele de a identifica mai rapid o metoda de tratament utila.

 

Complicatii

 

Fiind o tulburare ce afecteaza pielea de la nivelul fetei, cuperoza poate aduce cu sine si o serie de complicatii de natura psiho-emotionala. Oricine tine, intr-o masura, la aspectul fizic, iar atunci cand acesta este alterat, persoana afectata poate experimenta disconfort emotional, ajungand, uneori, pana la anxietate sociala. Atunci cand simptomele sunt persistente sau afectiunea nu raspunde la tratament in mod corespunzator, pacientii se pot confrunta cu stari depresive, atacuri de panica, stima de sine scazuta si pot ajunge sa se izoleze, din teama de a nu fi judecati.

 

De asemenea, cuperoza poate degenera spre o complicatie de natura oculara, ce poarta numele de keratita. Aceasta este, mai exact, o afectiune inflamatorie a corneei, manifestata prin durere la nivelul ochiului, tulburari de vedere si fotofobie (sensibilitate la lumina). Keratita necesita asistenta medicala de urgenta, intrucat poate provoca urmari ireversibile, ducand chiar si la pierderea vederii.

Tratament cuperoza

 

Daca te confrunti cu simptome specifice cazurilor de cuperoza, este necesara consultarea medicului dermatolog, care, in urma unor investigatii amanuntite, te va putea indruma catre metodele de tratament cele mai potrivite nevoilor tale. Obiectivul tratamentului pentru cuperoza este acela de a tine sub control evolutia afectiunii, odata cu ameliorarea simptomelor suparatoare.

 

Tratamente estetice

Cuperoza este numai una dintre afectiunile dermatologice care, astazi, pot fi tratate mai usor, gratie tehnologiei de ultima ora din domeniul medicinei estetice. Dintre metodele moderne de tratament estetic pentru cuperoza, CronosDerm se distinge prin unicitatea principiului de functionare. Conceptul CronosDerm imbina tehnica de microneedling cu infuzarea profunda a unui serum revolutionar, Dermal Infusion Spray.

Avantajul unui astfel de tratament pentru cuperoza este reprezentat de faptul ca procedura este una lipsita de durere si nu provoaca inflamarea tesutului. CronosDerm este, astfel, potrivit pentru toate tipurile de ten si sprijina tesutul epitelial in procesul de regenerare celulara.

 

Medicamente pentru cuperoza

Daca va considera necesar, este posibil ca medicul specialist sa-ti recomande si un tratament medicamentos pentru cuperoza. Schema terapeutica poate contine unul sau mai multe dintre urmatoarele medicamente pentru cuperoza:

 

  • antibiotice sau antimicrobiene (metronidazol), in cazul in care, la nivelul zonelor afectate de cuperoza, se manifesta si o infectie bacteriana;
  • medicamente antiparazitare (de exemplu, ivermectina), necesare atunci cand cuperoza este cauzata de prezenta parazitului Demodex folliculorum;
  • medicamente cu administrare topica, destinate sustinerii circulatiei sanguine, la nivelul capilarelor.
Preventie

Daca te afli in una dintre categoriile de pacienti cu risc de a dezvolta cuperoza sau doresti sa previi agravarea acestei afectiuni deja existente, este recomandat sa respecti cateva reguli simple, cu privire la ingrijirea pielii:

 

  • foloseste intotdeauna un produs de ingrijire pentru ten, cu factor de protectie solara ridicat, indiferent daca vremea este insorita sau nu. Radiatiile UV pot fi deosebit de nocive pentru tenul tau, mai ales atunci cand te confrunti cu aceasta afectiune;
  • alege cu grija produsele de ingrijire a tenului, precum si pe cele pentru machiaj, astfel incat acestea sa nu contina substante iritante (alcool sau compusi extrem de abrazivi);
  • adopta un regim alimentar in care sa eviti alimentele bogate in histamina. In acest mod, protejezi sistemul imunitar si poti evita exacerbarea simptomelor provocate de cuperoza.

Afectiunile dermatologice ne pot da tuturor batai de cap, insa, in prezent, medicina estetica se bucura de o evolutie impresionanta, ceea ce face mai simpla abordarea terapeutica a diverselor probleme ale pielii. In cazul in care ai primit diagnosticul de cuperoza sau prezinti simptome specifice acestei afectiuni, stabileste o programare la una dintre clinicile noastre, apeland numarul de telefon 021 9097 sau completand formularul de contact, iar specialistii Cronos Med te vor indruma astfel incat sa beneficiezi de cea mai buna ingrijire pentru tenul tau.

Te-ar putea interesa si
Noutati

PARTENERIAT EXCLUSIV CU MIA FEMTECH™️

DR. CONSTANTIN STAN ADUCE ÎN ROMÂNIA, PENTRU GRUPUL DE CLINICI CRONOS MED, PARTENERIATUL EXCLUSIV CU...
partener cronosmed ibrows
Noutati

CRONOS MED x iBrows™

Un parteneriat care vine în completarea conceptul holistic al clinicilor de chirurgie și dermatologie estetică...
tehnologii noi cronosmed bucuresti timisoara hironic
Noutati

Tehnologii noi în clinicile Cronos Med

În baza unui parteneriat strategic cu Doclandia, Cronos Med anunță disponibilitatea a cinci noi tehnologii...

Lasă un răspuns

Închideți meniul