Treci la conținutul principal
căutare
Noutati

Toxina botulinică vs. fillere: ce tratament este potrivit pentru tine?

De către iunie 12, 2024Niciun comentariu
toxina botulinica vs fillere cronosmed

Vrei să arăți și să te simți mai bine în pielea ta? Pentru a te bucura de un aspect armonios și un plus de încredere în tine, poate fi util să explorezi opțiunile de tratamente estetice pe care le ai la dispoziție. Două dintre cele mai populare sunt toxina botulinică și fillerele. Te invităm să descoperi care sunt utilizările lor specifice și cum să alegi tratamentul potrivit pentru nevoile tale, în cele ce urmează!

 

Ce este toxina botulinică și ce utilizări are?

 

Toxina botulinică este o substanță produsă de o bacterie denumită Clostridium botulinum. Acesta se folosește atât în scopuri medicale, pentru tratamentul unor afecțiuni neurologice, cât și în estetică, pentru reducerea și prevenirea ridurilor.

 

Cum funcționează toxina botulinică?

 

Modul de acțiune al toxinei botulinice este destul de complex: toxina acționează la nivelul nervilor, blocând eliberarea unei substanțe chimice numite acetilcolină. Această substanță este responsabilă pentru transmiterea impulsurilor nervoase către musculatură. Prin blocarea eliberării acetilcolinei, toxina botulinică reduce temporar activitatea musculară, având astfel un efect de relaxare a mușchilor și de netezire a pielii.

 

Principalele utilizări

 

Această substanță este folosită pentru tratarea unor afecțiuni cum ar fi spasmele musculare, migrenele cronice, transpirația excesivă sau strabismul. În medicina estetică, injecțiile cu toxină botulinică se folosesc pentru:

 

  • reducerea contracțiilor care cauzează ridurile de expresie, precum ridurile dintre sprâncene, cele de tip „laba gâștei” și ridurile frunții;
  • liftingul sprâncenelor sau corectarea unei asimetrii la acest nivel;
  • reducerea benzilor verticale de la nivelul gâtului [1].

Este important de reținut faptul că toxina botulinică nu este un filler. Aceasta nu umple ridurile și nu amplifică volumul facial, ci doar relaxează mușchii pentru a le netezi aspectul. Procedura este minim invazivă și se realizează prin mici injecții. Efectele sunt temporare, durând de obicei aproximativ 3-6 luni [2].

 

Care sunt riscurile și efectele secundare ale tratamentului cu toxină botulinică?

 

Ca orice procedură medicală, tratamentul cu toxină botulinică prezintă anumite riscuri și efecte secundare. Cele mai frecvente efecte secundare sunt temporare și includ vânătăi, umflături, înroșire și durere minoră la locul injecției.

 

Ce sunt fillerele și pentru ce se folosesc?

 

Fillerele sunt substanțe injectate sub piele, în principal pentru a combate semnele de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și liniile fine. Ele pot, de asemenea, să adauge volum în zonele în care acesta a fost pierdut, cum ar fi buzele sau pomeții. În plus, fillerele sunt folosite pentru a remodela anumite caracteristici faciale sau pentru a îmbunătăți conturul feței. Există o varietate de tipuri de fillere disponibile pe piață, fiecare cu propriile sale caracteristici și beneficii. Cele mai comune includ:

 

  • acidul hialuronic – este o substanță care se găsește în mod natural în corpul uman, având rolul de a hidrata și a da volum pielii. Datorită adaptabilității sale și a rezultatelor naturale pe care le oferă, acesta este una dintre cele mai populare opțiuni. Fillerele cu acid hialuronic se folosesc pentru a umple riduri, precum cele dintre sprâncene, ridurile marionette, ridurile periorale și șanțurile nazolabiale. De asemenea, se poate injecta acid hialuronic în zona buzelor pentru a le contura;
  • hidroxiapatita de calciu – o substanță sintetică, similară cu mineralul natural găsit în oase, hidroxiapatita de calciu este un filler durabil utilizat pentru a corecta ridurile profunde, pliurile faciale și pentru a contura anumite zone;
  • grăsime autologă – grăsimea prelevată dintr-o altă zonă a corpului poate fi injectată ca filler pentru a obține rezultate naturale și de lungă durată. Această opțiune este adesea utilizată pentru a contura volume mai mari, cum ar fi obrajii [3].

Utilizări ale fillerelor

 

Pe lângă umplerea ridurilor și conturarea facială, fillerele pot fi folosite și pentru:

 

  • remodelarea nasului – fillerele pot fi utilizate pentru a corecta mici imperfecțiuni ale nasului, cum ar fi o punte prea îngustă;
  • corectarea cicatricilor – fillerele pot umple cicatricile provocate de acnee sau alte cicatrici faciale, reducându-le vizibilitatea;
  • estomparea cearcănelor – acidul hialuronic se poate folosi pentru umplerea cearcănelor și reducerea aspectului acestora;
  • hidratarea pielii – anumite substanțe, spre exemplu un filler cu acid hialuronic, pot ajuta la hidratarea pielii din interior, oferindu-i un aspect mai ferm și mai luminos.

Este important de menționat că efectele fillerelor dermice sunt temporare și durează de obicei între câteva luni și doi ani, în funcție de tipul de compus utilizat, de zona tratată și de metabolismul individual.

 

Care sunt riscurile și efectele secundare ale tratamentului cu fillere?

 

Deși fillerele sunt în general considerate sigure, ele nu sunt lipsite de riscuri. Pot apărea reacții adverse, cum ar fi umflături, echimoze, roșeață sau sensibilitate la locul injectării. În plus, pot exista riscuri asociate cu procedura în sine, cum ar fi infecția. Pentru a minimiza aceste efecte nedorite, este important ca tratamentul să fie efectuat de către un profesionist calificat, mai exact de către un medic, după o consultație amănunțită, într-o clinică medicală. [3][4].

 

Cum poți ști ce tratament este potrivit pentru nevoile tale?

 

Atât fillerele cât și toxina botulinică oferă beneficii importante pentru a îmbunătăți aspectul facial. În general, toxina botulinică este o alegere excelentă pentru reducerea ridurilor de expresie cauzate de contracția mușchilor faciali în treimea superioară, zona frunții și colțurile ochilor, în timp ce fillerele sunt potrivite pentru umplerea ridurilor adânci și corectarea altor imperfecțiuni.

 

Pentru a ști ce variantă este optimă pentru nevoile tale estetice, programează o consultație la un medic specialist cu experiență. Acesta va ține cont de nevoile tale, va analiza zona care te interesează și îți va recomanda tratamentul ideal pentru a obține rezultatele dorite. Echipa de specialiști de la Cronos Med te poate ghida prin toate opțiunile disponibile pentru a te ajuta să iei o decizie informată. Personalul nostru are o vastă experiență în administrarea de toxină botulinică și fillere, oferind rezultate naturale și de lungă durată. Prioritatea noastră este întotdeauna siguranța ta, de aceea respectăm cu strictețe toate protocoalele medicale și folosim doar produse de înaltă calitate!

 

Așadar, dacă vrei să te bucuri de un aspect armonios și întinerit, cere sfatul specialiștilor noștri și recapătă-ți încrederea în frumusețea ta naturală. Te așteptăm cu drag în clinicile noastre din București și din țară!

 

Surse de informare:

 

[1] Vivekanand Kattimani, et al. „Botulinum Toxin Application in Facial Esthetics and Recent Treatment Indications (2013-2018).” Journal of International Society of Preventive and Community Dentistry, vol. 9, no. 2, 1 Jan. 2019, pp. 99–99, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6489509/, https://doi.org/10.4103/jispcd.jispcd_430_18. Accesat în data de 24 Apr. 2024.

 

[2] Nigam, P K, and Anjana Nigam. „Botulinum Toxin.” Indian Journal of Dermatology/Indian Journal of Dermatology, vol. 55, no. 1, 1 Jan. 2010, pp. 8–8, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2856357/ https://doi.org/10.4103/0019-5154.60343. Accesat în data de 24 Apr. 2024.

 

‌[3] „Dermal Fillers: What They Are, Types, Benefits & Side Effects.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/22667-dermal-fillers. Accesat în data de 24 Apr. 2024.

 

[‌4] „Dermal Fillers Minimally Invasive Procedures” American Society of Plastic Surgeons, 2024, www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/dermal-fillers/types. Accesat în data de 24 Apr. 2024.

Te-ar putea interesa si
combaterea celulitei cronosmed
Noutati

Combaterea celulitei: tratamente inovatoare și tehnologii de vârf pentru redefinirea pielii

Îți dorești o siluetă armonioasă și o piele netedă, fără imperfecțiuni? Chiar dacă ai un...
recapata forma corpului dupa nastere cronosmed
Noutati

De la transformare la restaurare: ghidul tău pentru a-ți recăpăta forma corpului după sarcină

Pe durata sarcinii, corpul tău parcurge o serie de etape importante, care vin la pachet...
optiuni de tratament pentru hipoplazia mamara cronosmed
Noutati

Opțiuni de tratament pentru hipoplazia mamară: de la terapii la chirurgie

Hipoplazia mamară poate fi o sursă de nesiguranță pentru multe femei. Din fericire, în prezent,...

Lasă un răspuns

Închideți meniul