De cele mai multe ori, suntem tentati sa credem ca pungile de sub ochi apar din cauza oboselii, insa, in spatele acestor manifestari se pot afla si alte probleme de sanatate. Afla, din randurile urmatoare, cum apar pungile de sub ochi, ce remedii exista pentru aceasta problema si care sunt situatiile in care se poate aplica tratamentul chirurgical.
De ce apar pungile de sub ochi?
Pungile de sub ochi, cunoscute sub denumirea stiintifica de edem infraorbital, reprezinta o problema estetica, manifestata sub forma unor umflaturi aparute in zona inferioara a ochilor. Ele pot avea caracter temporar sau pot persista pentru o perioada indelungata. De cele mai multe ori, pungile de sub ochi nu reprezinta vreun pericol pentru sanatate, in afara considerentelor estetice, insa pot servi drept indicatori pentru anumite dezechilibre ale functiilor organismului.
Cele mai frecvente cauze care determina aparitia pungilor de sub ochi sunt reprezentate de:
- consumul excesiv de sare – alimentele bogate in sare pot cauza aparitia de edeme, in special atunci cand sunt consumate in cantitati mari. Daca ai in dieta astfel de produse alimentare, este posibil sa te confrunti cu umflarea picioarelor sau a bratelor, cresterea in volum a abdomenului sau aparitia de edeme sub ochi;
- reactiile alergice – unele alergii pot avea ca manifestare edemul infraorbital. Acesta se va remite odata ce reactia alergica inceteaza;
- oboseala pronuntata – orele insuficiente de somn si noptile tarzii isi pot pune amprenta asupra aspectului ochilor si ajung sa provoace aparitia de cearcane sau pungi sub ochi. Somnul joaca un rol crucial in sustinerea functiilor cognitive si a sistemului imunitar, insa are o influenta puternica si asupra aspectului pielii, ceea ce reprezinta un motiv in plus sa pui accent pe un program corespunzator de odihna;
- pierderea elasticitatii pielii – odata cu avansarea in varsta, productia de colagen a organismului incepe sa scada. Astfel, pielea incepe sa-si piarda din elasticitate, favorizand aparitia ridurilor si a pungilor de sub ochi;
- tulburarile hormonale, precum afectiunile glandei tiroide, pot provoca edem infraorbital;
- acumularea de tesut adipos poate duce la formarea de pungi de grasime sub ochi;
- factorii genetici – unele persoane mostenesc de la parinti aceste caracteristici, fara sa fie implicata prezenta unor afectiuni.
Pungile de sub ochi sunt, deseori, mai vizibile in prima parte a zilei, in special atunci cand factorii declansatori sunt odihna insuficienta sau consumul de alimente bogate in sodiu. In aceste situatii, edemul infraorbital se reduce treptat, pe parcursul zilei, fara sa fie necesara aplicarea vreunui tratament.
Remedii pentru cearcane si pungi sub ochi
Pungile de sub ochi sunt inestetice si pot afecta intregul aspect al tenului, facandu-l sa para tern si obosit. Din acest motiv, persoanele care se confrunta cu edemul infraorbital isi doresc sa gaseasca metodele cele mai eficiente prin care sa scape de aceasta problema. Nu toate remediile ofera, insa, rezultatele scontate. Este important ca atunci cand pungile de sub ochi sunt cauzate de anumite afectiuni sau dezechilibre hormonale, sa te orientezi spre tratarea respectivelor probleme de sanatate si, astfel, vei putea rezolva si problema pungilor de sub ochi.
Daca edemul infraorbital este cauzat de retentia ocazionala de lichide sau apare in urma unei nopti in care nu te-ai odihnit suficient, este posibil ca aceasta manifestare sa poata fi remediata folosind cateva trucuri simple. Spre exemplu, compresele reci pot fi eficiente atunci cand sunt aplicate peste ochii inchisi. Se pot folosi comprese cu gheata, cu apa rece sau felii de castravete, acesta fiind cunoscut pentru efectul revitalizant pe care il are asupra pielii. Este important de mentionat ca aplicarea compreselor sa nu se faca excesiv, intrucat temperaturile prea scazute pot leza pielea din jurul ochilor.
Hidratarea corecta a organismului este importanta si pentru reducerea pungilor de sub ochi, in special atunci cand ele apar pe fondul retentiei de lichide. Consuma multa apa atunci cand te confrunti cu aceasta problema estetica, astfel incat sa stimulezi drenajul la nivelul ochilor.
Pungile de sub ochi – tratament chirurgical
Exista, insa, situatii in care pungile de sub ochi necesita tratament de specialitate. Interventia chirurgicala realizata pentru corectarea edemului infraorbital poarta numele de blefaroplastie inferioara si este, in prezent, o operatie rapida si cu efecte vizibile pe termen lung. Atat femeile, cat si barbatii se pot bucura de beneficiile blefaroplastiei inferioare, iar procedura nu necesita pregatiri speciale.
In urma unei consultatii, medicul chirurg plastician se va putea decide asupra tehnicii necesare realizarii interventiei, dar si in privinta volumului de grasime, muschi si/ sau piele, care urmeaza sa fie inlaturat. Blefaroplastia inferioara este realizata sub anestezie locala sau totala, iar durata unei astfel de proceduri este de aproximativ 45 de minute.
Recuperarea postoperatorie dureaza in jur de 10 zile, dupa care pacientul isi poate relua activitatile zilnice obisnuite. In primele zile, insa, este recomandat sa se evite efortul fizic, precum si activitatile care suprasolicita ochii (utilizarea dispozitivelor electronice sau cititul la lumina artificiala).
Cum poti preveni pungile de sub ochi?
Stilul de viata al fiecaruia dintre noi se oglindeste, in timp, in starea de sanatate si in aspectul fizic. De multe ori, pungile de sub ochi pot fi prevenite prin adoptarea unor obiceiuri sanatoase si renuntarea la cele daunatoare:
- respectarea unui program de somn corespunzator – specialistii recomanda minimum 7-8 ore de somn in fiecare noapte, pentru ca organismul sa aiba timp sa se refaca si sa fie pregatit pentru o noua zi. Incearca sa te culci si sa te trezesti in fiecare zi la aceeasi ora cu aproximatie. Astfel, organismul se va obisnui cu un ritm constant;
- evitarea alimentelor bogate in sare – sodiul provoaca retentie de lichide, ceea ce poate determina aparitia de pungi sub ochi. Din acest motiv, este important sa consumi alimente cu un aport echilibrat de sare;
- pastrarea unui interval de timp suficient de lung intre cina si ora de culcare – in acest fel, retentia de sodiu nu va mai fi la fel de crescuta si somnul va fi mai odihnitor;
- consumul corect de lichide – deshidratarea organismului poate duce la aparitia edemului infraorbital, asadar, este important sa consumi minimum 2 litri de apa in fiecare zi, pentru a mentine functiile organismului la parametri optimi;
- utilizarea unor produse cosmetice de calitate pentru hidratarea pielii – din rutina zilnica de ingrijire a tenului si a corpului nu trebuie sa lipseasca produsele pentru hidratare. In acest fel, productia de colagen este mentinuta la un nivel corespunzator si pielea isi mentine elasticitatea;
- protejarea pielii impotriva razelor solare nocive – radiatiile ultraviolete UVA si UVB pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii si aspectului pielii, in special atunci cand aceasta este expusa la soare pe perioade indelungate. Este important sa aplici un produs cu factor ridicat de protectie solara ori de cate ori te expui la razele soarelui, pentru a evita probleme precum pungile de sub ochi.
Indiferent de cauzele care le produc, pungile de sub ochi sunt, fara indoiala, inestetice. Acestea pot altera in mod pronuntat fizionomia, atunci cand se afla intr-un stadiu avansat, astfel ca tot mai multe persoane ajung sa apeleze la tratamentul chirurgical al edemului infraorbital. Pentru o abordare cat mai corecta a planului de tratament, este necesara o consultatie de specialitate, efectuata de catre medicul estetician. Acesta este singurul in masura sa aprecieze daca un caz de edem infraorbital poate sau nu sa fie tratat pe cale chirurgicala, precum si care sunt pasii necesari in acest sens.
Pentru mai multe informatii sau pentru a stabili o programare la specialistii Cronos Med, ne poti contacta la numarul de telefon 021 9097 sau folosind formularul de contact de pe site-ul nostru.