Punctele negre apărute pe suprafața pielii pot reprezenta o sursă a disconfortului și scăderii stimei de sine, motiv pentru care e important să știi ce anume le provoacă și cum poți să scapi de punctele negre într-o manieră eficientă.
Ce sunt punctele negre?
Punctele negre, cunoscute și sub denumirea de comedoane deschise, sunt o formă comună de acnee. Ele apar atunci când foliculii de par se blochează cu sebum (uleiul produs de glandele sebacee) și celule moarte ale pielii. Spre deosebire de punctele albe, care sunt comedoane închise, punctele negre au un vârf deschis la suprafața pielii, ceea ce le expune la aer. Oxidarea melaninei din sebum conferă acestor puncte culoarea neagră caracteristică. [3]
Cel mai adesea, punctele negre își fac apariția pe față, în jurul nasului, dar pot să fie prezente și în alte părți ale corpului.
Deși în cazul femeilor pot fi mascate sub machiaj, ele pot constitui un factor care să stea la baza lipsei de încredere în propria persoană.
Prin urmare, punctele negre necesită atenția deosebită a medicilor specializați în probleme ale tenului, iar tehnologia de vârf din zilele noastre te poate ajuta să o remediezi fără dureri, disconfort și timp pierdut.
Care sunt cauzele apariției punctelor negre?
Vârsta și modificările hormonale sunt un factor important în apariția punctelor negre. Ca și alte simptome ale acneei, punctele negre sunt mai frecvente în timpul pubertății, când modificarea nivelului hormonal declanșează o creștere a producției de sebum. Cu toate acestea, ele pot apărea la orice vârstă.
Androgenul, hormonul sexual masculin, declanșează o secreție mai mare de sebum în jurul pubertății. Atât băieții, cât și fetele experimentează niveluri mai ridicate de androgeni în timpul adolescenței. După pubertate, modificările hormonale legate de menstruație, sarcină și utilizarea pilulelor anticoncepționale pot aduce și puncte negre la femei.
Supraproducția de celule ale pielii de către organism poate provoca puncte negre.
Totodată, de vină pentru apariția acestora poate fi și blocarea sau acoperirea porilor cu produse cosmetice neadecvate. Contrar credinței populare, igiena deficitară nu provoacă în mod direct puncte negre. Frecarea excesivă în încercarea de a le îndepărta le poate agrava. [1]
De asemenea, unele afecțiuni de sănătate, cum ar fi stresul, sindromul ovarian polichistic (PCOS) și sindromul premenstrual (PMS), pot reprezenta factori ce favorizează apariția punctelor negre. [1]
Cum poți îndepărta punctele negre?
Poate fi tentant să încerci să îndepărtezi punctele negre prin stoarcere, dar acest lucru poate deteriora pielea și poate provoca roșeață. Metode mai blânde, cum ar fi acidul salicilic, retinoizii și peelingurile chimice pot fi benefice. [1]
Prin urmare, cel mai important pas în a scăpa de punctele negre este să eviți să le scoți acasă, fără recomandările unor specialiști.
Dacă te-ai întrebat cum să scapi de punctele negre de pe nas, este posibil să fi apelat deja la benzi pentru pori sau la măști de față pentru îngrijirea pielii. Sunt soluții care uneori pot da mici rezultate pe moment, însă nu rezolvă problema principală și uneori pot chiar să o complice, dacă respectivele proceduri nu țin cont de anumite rigori de igienă și calitate a produselor.
În schimb, o metodă eficientă de a scăpa de punctele negre este tratamentul de ultimă generație PRX T33. Medicii recomandă această terapie pentru acnee, caz în care pielea devine mai fină prin eliminarea punctelor negre și a coșurilor.
De asemenea, poate fi eficient și în cazul în care există o pierdere a fermității pielii de pe față și decolteu. În funcție de necesitățile tenului tău, medicii îți pot recomanda un peeling chimic superficial, mediu sau profund, care să te ajute la curățarea tenului și la recăpătarea aspectului sănătos al pielii.
Cum poți să previi apariția punctelor negre?
Există multe mituri și contradicții despre cum să previi apariția punctele negre, așa că cel mai bine ar fi să vezi ce funcționează pentru tine.
Noi, la Cronos Med, te ajutăm să scapi de disconfortul creat de punctele negre și să te bucuri de un ten curat și luminos, pentru o lungă perioadă.
Curățarea eficientă și efectuată cu regularitate s-ar putea dovedi a fi folositoare. Scrub-urile speciale pentru exfolierea delicată a feței pot ajuta la rândul lor. Caută acele produse care nu au parfum, pentru pielea sensibilă și evită tot ce îți face pielea prea uscată. Deși este important să usuci pielea prin scăderea producției excesive de ulei, uscarea excesivă a acesteia poate înrăutăți situația din cauza stimulării producției suplimentare de ulei de către glande.
De asemenea, pentru un ten hidratat corect, curățat și proaspăt, ai putea să te foloseșți și de beneficiile tratamentului Hydrafacial. În timpul procedurii, porii sunt deschiși, iar apoi, cu ajutorul funcției extractive, sunt scoase impuritățile și eliminate celulele moarte.
O altă recomandare utilă ar fi să folosești produse non-comedogenice pentru machiaj, care nu înfundă porii. Ele au ca rol menținerea porilor curați și deschiși, în timp ce reduc acumularea de piele moartă. [1]
De asemenea, ai grijă să-ți atingi întotdeauna fața cu mâinile curățate bine înainte. Bacteriile și uleiul de pe suprafața mâinilor tale se pot transfera pe față, când te atingi fără să te fi spălat înainte. Acest fapt duce la creșterea inflamației și la probleme suplimentare ale pielii, inclusiv hiperpigmentarea. [2].
Iată cât de simplu este să ții cont de cauzele ce declanșează punctele negre, pentru a ști de unde pornește problema și apoi să respecți pașii indicați ca metode eficiente de îndepărtare a lor. Astfel, vei reuși să ai un ten curat și proaspăt, zi după zi, chiar și în contextul stresului cotidian.
Bibliografie
- Medical News Today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-rid-of-blackheads, Accesat în data de 15.06.2024
- Cleveland Clinic, https://health.clevelandclinic.org/how-to-get-rid-of-blackheads, Accesat în data de 15.06.2024
- Healthline, https://www.healthline.com/health/blackheads#_noHeaderPrefixedContent, Accesat în data de 15.06.2024