Treci la conținutul principal
căutare
Noutati

Cum poate fi tratată hiperhidroza (transpirația excesivă a axilei)

De către iunie 12, 2024Niciun comentariu
cum poate fi tratata hiperhidroza cronosmed

Hiperhidroza sau transpirația excesivă poate fi o condiție stânjenitoare și inconfortabilă. Totuși, datorită progreselor din domeniul medical, astăzi există soluții eficiente pentru tratarea acesteia. În rândurile ce urmează îți vom oferi o privire de ansamblu asupra hiperhidrozei, de la identificarea cauzelor ce stau la baza sa și până la cele mai eficiente metode de tratament disponibile în prezent. Descoperă cum poți combate transpirația excesivă, astfel încât să te bucuri din nou de o viață activă și lipsită de griji!

 

Ce este hiperhidroza și de ce apare?

 

Hiperhidroza este o afecțiune care provoacă transpirație excesivă. Deși transpirația este un proces natural, prin care corpul își reglează temperatura și elimină toxine, în cazul hiperhidrozei, aceasta apare într-o cantitate mare, fără un declanșator specific, cum ar fi efortul fizic sau stresul. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, afectând viața socială, profesională și relațiile interpersonale.

 

Simptomele hiperhidrozei includ:

 

 • transpirație excesivă, chiar și în condiții de temperatură scăzută sau repaus;
 • umiditate persistentă la nivelul axilelor, care poate duce la pătarea hainelor;
 • disconfort social și scăderea încrederii în sine din cauza transpirației vizibile și a mirosurilor neplăcute;
 • iritații ale pielii din cauza frecării cu hainele umede [1].

Hiperhidroza poate afecta diverse zone ale corpului, dar cel mai frecvent aceasta se manifestă la nivelul axilelor. Transpirația excesivă poate apărea, însă, și la nivelul palmelor și tălpilor (hiperhidroza palmoplantară) sau al feței (hiperhidroza facială). În cazul hiperhidrozei generalizate, transpirația excesivă afectează întregul corp. Cauzele hiperhidrozei pot fi diverse, dar cele mai comune includ:

 

 • factori genetici – predispoziția genetică joacă un rol important în apariția hiperhidrozei;
 • schimbări hormonale – pubertatea, menopauza sau sarcina pot declanșa sau agrava hiperhidroza;
 • anumite afecțiuni medicale – transpirația excesivă poate fi un simptom al unor afecțiuni medicale precum hipertiroidismul, diabetul sau anxietatea;
 • administrarea de medicamente – unele substanțe utilizate în scop terapeutic, precum analgezicele, pot avea drept efect secundar transpirația excesivă;
 • factori psihologici – stresul, anxietatea și emoțiile puternice pot declanșa episoade de transpirație excesivă [1][2].

Opțiuni de tratament pentru hiperhidroză

 

Există mai multe opțiuni pentru tratarea transpirației excesive și, de cele mai multe ori, metoda potrivită trebuie aleasă în funcție de severitatea simptomelor și adaptată la nevoile fiecărui pacient. De aceea, dacă te confrunți cu această problemă, este recomandat să ceri ajutorul unui medic specialist pentru diagnostic și un plan de tratament personalizat. Iată câteva dintre opțiunile pe care le ai la dispoziție:

 

Tratament non-invaziv

 

În multe dintre cazuri, tratamentul medicamentos este o opțiune eficientă pentru controlul hiperhidrozei axilare. Acesta poate include:

 

 • antiperspirante – reprezintă adesea prima opțiune de tratament pentru hiperhidroză. Ele conțin substanțe chimice care reduc transpirația prin blocarea glandelor sudoripare. Formulele pot fi aplicate pe axile, palme, tălpi sau față, în funcție de zona afectată. Cu toate acestea, pentru unii oameni, antiperspirantele comerciale pot să nu fie destul de eficiente. În aceste cazuri se recomandă utilizarea unor antiperspirante speciale, care conțin concentrații mai mari de clorură de aluminiu;
 • medicamente – pentru a trata hiperhidroza, se pot folosi, numai sub îndrumarea medicului, anticolinergice sau beta-blocante. Anticolinergicele blochează semnalele nervoase care stimulează glandele sudoripare, reducând producția de transpirație. Beta-blocantele și unele sedative pot fi folosite pentru a controla transpirația palmelor sau a altor zone, cauzată de anxietate sau stres. Totuși, aceste medicamente pot avea efecte secundare, cum ar fi uscăciunea gurii, și nu sunt potrivite pentru toți pacienții [2];
 • toxina botulinică – o opțiune de tratament modernă și eficientă, Dysport, obținut din toxina botulinică de tip A, funcționează prin blocarea semnalelor nervoase care declanșează glandele sudoripare. Tratamentul cu toxina botulinică pentru transpirație este adesea folosit pentru hiperhidroza axilară, dar poate fi aplicat și pentru hiperhidroza palmară și plantară. Injectarea se face cu un ac foarte fin, nu durează mult și nu necesită anestezie. Rezultatele apar la 2-4 zile după tratament, dar efectul maxim se face simțit după 2 săptămâni. Efectele durează intre 4 pana la 12 luni, în funcție de organism. După această perioadă, tratamentul trebuie repetat pentru a-și menține eficacitatea [3].

Intervenții chirurgicale

 

În cazurile severe de hiperhidroză axilară care nu răspund la alte metode de tratament, cum ar fi medicamentele sau terapia cu toxină botulinică, medicul poate recomanda intervențiile chirurgicale. Variantele includ:

 

 • excizia glandelor sudoripare – în cadrul acestei proceduri, glandele sudoripare apocrine din zona axilelor sunt îndepărtate. Intervenția poate fi realizată prin diverse tehnici, cum ar fi excizia tradițională sau chiuretarea și aspirarea;
 • simpatectomia – este o procedură mai invazivă, care implică întreruperea nervilor simpatici ce stimulează glandele sudoripare.

Este important de menționat, însă, că orice tip de intervenție chirurgicală implică riscuri și complicații [2].

 

Alte opțiuni de tratament pentru transpirație excesivă

 

Pe lângă tratamentele medicamentoase și intervențiile chirurgicale descrise anterior, există și alte metode pentru a combate hiperhidroza axilară:

 

 • iontoforeza – este o procedură non-invazivă care utilizează un curent electric mic pentru a reduce temporar producția transpirației. Metoda este nedureroasă și poate fi realizată acasă, cu aparate portabile. Iontoforeza este utilă pentru hiperhidroza axilară, însă poate provoca un ușor disconfort, precum furnicături sau senzație de arsură, și necesită utilizare frecventă pentru menținea efectelor;
 • terapia cu microunde – utilizează unde electromagnetice cu frecvență mare pentru a încălzi glandele sudoripare, distrugându-le permanent. Terapia cu microunde oferă rezultate permanente și este o procedură relativ rapidă și nedureroasă, fiind eficientă pentru hiperhidroza axilară. Dezavantajele includ disconfortul temporar și necesitatea potențială a mai multor sesiuni de tratament. Efectele pe termen lung ale acestei intervenții nu sunt foarte bine cunoscute [2].

Cum știi ce variantă de tratament pentru hiperhidroză este potrivită pentru tine?

 

Alegerea metodei optime de combatere a hiperhidrozei depinde de o serie de factori, precum severitatea afecțiunii, preferințele personale, starea ta generală de sănătate și stilul de viață. Pentru început, programează o consultație cu unul dintre specialiștii Cronos Med pentru a discuta în detaliu despre cazul tău. Unul dintre medicii noștri te va examina cu atenție, va evalua severitatea hiperhidrozei și va discuta cu tine despre simptomele care te deranjează. Poate fi necesar ca medicul să efectueze teste specifice pentru a exclude alte afecțiuni medicale care ar putea cauza transpirația excesivă.

 

După o evaluare amănunțită, specialistul nostru te va ajuta să înțelegi avantajele și dezavantajele tratamentului recomandat, luând în considerare factori precum eficacitatea, durata efectelor, potențialele reacții secundare, costul și impactul asupra stilului tău de viață. Astfel, vei putea lua o decizie informată!

 

Hiperhidroza nu este o afecțiune gravă, însă efectele sale te pot face să te simți inconfortabil. Pentru a te ajuta să-ți recapeți confortul și încrederea în tine, Cronos Med îți stă la dispoziție cu o echipă de profesioniști pregătiți să-ți ofere soluții de tratament moderne și eficiente. Vino într-una din clinicile noastre pentru un diagnostic adecvat și un plan de tratament potrivit nevoilor tale!

 

Surse de informare:

 

[1] „Hyperhidrosis: Types, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/diseases/17113-hyperhidrosis. Accesat în data de 23 Apr. 2024.

 

[2] „Hyperhidrosis – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152. Accesat în data de 23 Apr. 2024.

 

[3] M. Simonetta Moreau, et al. „A Double-Blind, Randomized, Comparative Study of DysportR vs. BotoxR in Primary Palmar Hyperhidrosis.” British Journal of Dermatology/British Journal of Dermatology, Supplement, vol. 149, no. 5, 1 Nov. 2003, pp. 1041–1045, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14632812/, https://doi.org/10.1111/j.1365-2133.2003.05620.x. Accesat în data de 23 Apr. 2024.‌

Te-ar putea interesa si
combaterea celulitei cronosmed
Noutati

Combaterea celulitei: tratamente inovatoare și tehnologii de vârf pentru redefinirea pielii

Îți dorești o siluetă armonioasă și o piele netedă, fără imperfecțiuni? Chiar dacă ai un...
recapata forma corpului dupa nastere cronosmed
Noutati

De la transformare la restaurare: ghidul tău pentru a-ți recăpăta forma corpului după sarcină

Pe durata sarcinii, corpul tău parcurge o serie de etape importante, care vin la pachet...
optiuni de tratament pentru hipoplazia mamara cronosmed
Noutati

Opțiuni de tratament pentru hipoplazia mamară: de la terapii la chirurgie

Hipoplazia mamară poate fi o sursă de nesiguranță pentru multe femei. Din fericire, în prezent,...

Lasă un răspuns

Închideți meniul