Terapia cu ozon este o metoda non-invaziva, utilizata, in prezent, pentru a trata numeroase probleme de sanatate. De la afectiuni cardiovasculare la boli ale articulatiilor, pana la probleme de piele si chiar afectiuni autoimune, ozonoterapia poate avea multiple beneficii pentru sanatate.
In randurile urmatoare, vei descoperi cum poate fi utilizata ozonoterapia, care sunt indicatiile si contraindicatiile acestei terapii, cat dureaza un tratament si cum sa eviti posibilele reactii adverse.
Ce este ozonoterapia
Ozonoterapia este o metoda de tratament care implica utilizarea ozonului medicinal pentru a trata diverse afectiuni sau pentru a imbunatati starea generala de sanatate.
Ozonul medicinal este o combinatie de oxigen si ozon (O3), administrata sub mai multe forme, cum ar fi injectarea intravenoasa si injectarea intraarticulara.
Metoda poate fi utilizata pentru tratamentul afectiunilor pielii, al afectiunilor articulare, al tulburarilor cardiace sau chiar ca adjuvant in terapia anticanceroasa.
Ozonul a fost descoperit in anul 1840, de catre Christian Friedrich Schonbein, un chimist de origine elvetiana. In anii 1850, un medic german numit Mansfield a inceput sa utilizeze ozonul in scop experimental, ca tratament pentru diverse afectiuni.
El a descoperit ca ozonul avea proprietati dezinfectante si a inceput sa-l foloseasca pentru a trata ranile si arsurile. In deceniile urmatoare, ozonoterapia a fost utilizata in Europa ca metoda terapeutica pentru rani, arsuri, infectii, tuberculoza si anemie.
Tipuri de ozonoterapie
Exista mai multe tipuri de ozonoterapie, insa cele mai comune sunt urmatoarele:
- ozonoterapia periarticulara (infiltratii cu ozon) – implica injectarea amestecului de oxigen si ozon in jurul articulatiilor afectate, pentru a ameliora durerea si inflamatia locala;
- ozonoterapia intravenoasa – administrarea de ozon direct in sangele venos este utila pentru ameliorarea unor afectiuni, precum anemia sau ateroscleroza;
- autohemoterapia – acest tip de ozonoterapie presupune recoltarea unui volum mic de sange din organism si amestecarea acestuia cu ozon, urmand ca amestecul sa fie reinjectat in organism.
Este important de mentionat ca utilizarea ozonoterapiei variaza de la tara la tara, asa ca unele dintre aceste tipuri de ozonoterapie pot fi utilizate in unele tari, dar nu sunt permise sau acceptate in altele.
Ozonul – proprietati si mecanism de actiune
Ozonul (O3) este un gaz cu proprietati terapeutice, care poate fi utilizat in medicina alternativa pentru tratarea unor afectiuni, cum ar fi osteoartrita, leziunile sportive, bolile cardiovasculare, infectiile, boala Lyme si chiar cancerul.
Mecanismul de actiune al ozonului in tratamentul medical consta in capacitatea sa de a stimula sistemul imunitar si de a sprijini uciderea bacteriilor, a virusurilor si a fungilor.
De asemenea, ozonul poate dilata arterele, ceea ce poate imbunatati fluxul sanguin si oxigenarea tesuturilor. Asadar, beneficiile pentru organism ale ozonoterapiei includ:
- efectul antiinflamator – ozonul poate reduce inflamatia si durerea, prin modularea sistemului imunitar si prin uciderea microorganismelor care cauzeaza infectii si procese inflamatorii;
- stimularea sistemului imunitar – ozonul poate stimula activitatea limfocitelor T, a globulelor albe si a celulelor natural killer, care sustin lupta impotriva infectiilor si a cancerului;
- oxigenarea tesuturilor – diferitele forme de terapie cu ozon pot produce dilatarea vaselor sanguine, crescand fluxul sanguin, fapt ce conduce la o mai buna oxigenare a tesuturilor. Astfel, ozonul poate fi util in prevenirea si tratarea afectiunilor cardiovasculare;
- eficacitatea in tratamentul durerii cronice – unii pacienti cu durere cronica au raportat o reducere semnificativa a durerii, dupa anumite tratamente cu ozon;
- efectul antiinfectios – ozonul poate stimula uciderea microorganismelor care cauzeaza infectii. Acest lucru face ca ozonul sa fie utilizat ca un adjuvant in tratamentul unor infectii precum virozele, candidozele sau infectia cu Borrelia (boala Lyme).
Ce boli trateaza ozonoterapia
Gratie efectelor terapeutice mentionate anterior, ozonoterapia este utilizata in medicina alternativa pentru tratarea unui numar ridicat de afectiuni, dar cercetarile privind eficacitatea acestei terapii sunt inca limitate. Unele dintre tulburarile pentru care este utilizata ozonoterapia pot include:
- sistemul musculoscheletal – ozonoterapia poate fi utilizata pentru tratarea osteoartritei, a leziunilor sportive si a durerii cronice;
- sistemul cardiovascular – terapia cu ozon poate fi utila pentru tratarea bolilor cardiovasculare, cum ar fi ateroscleroza si hipertensiunea arteriala;
- sistemul imunitar – ozonoterapia este un bun adjuvant, atunci cand este inclusa in schemele de tratament impotriva infectiilor cu anumiti agenti patogeni (bacterii, virusuri, ciuperci);
- sistemul nervos – specialistii apeleaza, uneori, la ozonoterapie, pentru a trata durerea cronica si pentru a imbunatati fluxului sanguin catre creier si terminatiile nervoase;
- aparatul urinar – ozonoterapia poate fi utilizata pentru tratarea infectiilor urinare si a bolilor renale (nefrita, litiaza renala, insuficienta renala etc.).
- sistemul digestiv – ozonoterapia poate fi un tratament util in infectiile tractului gastrointestinal, precum si in candidoza bucala.
Terapia cu ozon – mod de administrare si efecte secundare
- Administrarea intravenoasa de ozon (ozonoterapie i.v.) – implica injectarea de ozon pur sau a unui amestec de oxigen si ozon, in venele pacientului. Aceasta poate fi utilizata pentru a trata diferite afectiuni articulare, boli cardiovasculare, infectii si boli autoimune;
- Administrarea intraarticulara/periarticulara – ozonul poate fi injectat fie direct in articulatiile afectate, fie in zona care inconjoara articulatia cu probleme, pentru a trata durerea si inflamatia cauzate de artrita sau de alte afectiuni articulare;
- Aplicarea transdermica – ozonul poate fi aplicat pe piele, cu ajutorul unui burete sau al unei comprese. De asemenea, exista, in prezent, produse destinate administrarii topice (unguente, geluri etc.), care contin compusi pe baza de ozon.
Reactii adverse si contraindicatii
Ozonoterapia poate avea anumite riscuri si reactii adverse, chiar daca acestea sunt relativ rare. Unele dintre acestea pot fi:
- durere sau iritatie la locul injectarii – este cea mai comună reactie secundara asociata cu ozonoterapia, dar este, de obicei, usoara si dispare rapid;
- reactii alergice – uneori, pacientii pot avea o reactie alergica la ozon sau la alte componente din solutia injectata;
- tromboza – la unii pacienti, exista un risc de formare a cheagurilor de sange, la locul injectarii;
- infectii – orice procedura de acest gen poate duce la infectii, iar ozonoterapia nu face exceptie, daca nu este realizata in conformitate cu normele de siguranta;
- efecte asupra sistemului nervos central – ozonul poate provoca, uneori, ameteli sau alte probleme de echilibru, chiar si la doze mici, in cazul unor persoane mai sensibile.
Exista si o serie de contraindicatii pentru aceasta terapie, cum ar fi:
- sarcina;
- unele afectiuni hematologice (anemia sau hemofilia);
- unele boli pulmonare, cum ar fi emfizemul sau bronsita;
- problemele de coagulare a sangelui.
Cate sedinte de ozonoterapie sunt necesare
Numarul de sedinte de ozonoterapie necesare poate varia, in functie de conditia medicala pentru care se utilizează terapia si de raspunsul individual al pacientului la tratament. De exemplu, pentru tratarea unei infectii, pot fi necesare doar cateva sedinte, in timp ce, pentru tratarea unei afectiuni cronice, cum ar fi artrita, poate fi nevoie ca pacientul sa urmeze un numar mai mare de sedinte.
In general, este comun ca un ciclu de tratament sa contina intre 6 si 10 sedinte de ozonoterapie, efectuate la intervale regulate de timp, cum ar fi o data pe saptamana. Este important, de asemenea, sa discuti cu medicul tau despre numarul de sedinte necesare, pentru a obtine rezultate eficiente.
In concluzie, ozonoterapia poate fi o metoda de tratament eficienta pentru numeroase afectiuni medicale. Este important sa discuti cu medicul curant despre indicatiile terapiei, precum si despre reactiile adverse si durata tratamentului.
In cazul in care esti interesat sa urmezi o serie de sedinte de ozonoterapie, ne bucuram sa te putem ajuta. Apeleaza numarul de telefon 021 9097 sau completeaza formularul de contact, pentru a stabili o programare la specialistii Cronos Med.