Treci la conținutul principal
căutare
Noutati

Arsurile solare: cum sa iti protejezi pielea si cum tratezi petele pigmentare vechi

De către decembrie 8, 2022iunie 11th, 2024Niciun comentariu
arsurile solare petele pigmentare - cronos med

Soarele ne poate fi prieten, dar si inamic. Totul depinde de felul cum interactionam cu radiatiile sale si de cat de bine ne protejam de efectele nocive pe care acestea le pot avea. Insa, atunci cand apar arsurile solare, ne putem confrunta cu neplaceri si cu riscuri pentru sanatatea noastra. Afla care sunt metodele prin care poti preveni arsurile solare, dar si cum pot fi tratate petele pigmentare provocate de acestea.

Cum apare o arsura solara?

 

Arsura solară este o reactie inflamatorie a pielii, in urma expunerii la razele soarelui, fie pe o durată prelungita de timp, fie intr-un interval orar nepotrivit. Pentru a putea intelege mai bine mecanismul de actiune al radiatiilor solare asupra pielii, este util sa cunoastem tipurile de radiatii emise de soare si de ce unele dintre ele pot fi nocive pentru sanatatea noastra.

 

Soarele emite un intreg spectru de radiatii, care cuprinde razele X, razele ultraviolete (UV), radiatiile gamma, radiatiile infrarosii, precum si lumina vizibila. Doar o mica parte din acest spectru ajunge la noi, restul fiind absorbit de patura de ozon. Dintre radiatiile care ajung pe suprafata Pamantului, cele care au cel mai pronuntat efect asupra sanatatii noastre sunt radiatiile ultraviolete. Se disting trei tipuri de raze UV:

 

  • razele UVA – reprezinta tipul predominant de radiatii ultraviolete, avand si cel mai crescut potential nociv pentru sanatatea pielii, intrucat pot patrunde in profunzime, in straturile acesteia. In acest mod, pot provoca afectiuni severe, inclusiv cancer de piele;
  • razele UVB – pot si ele sa afecteze pielea, insa nu in aceeasi masura ca razele de tip A, deoarece pot patrunde doar prin epiderma. Cu toate acestea, si ele se fac responsabile pentru anumite boli ale pielii, fiind si cele care provoaca aparitia arsurilor solare;
  • razele UVC – aceste raze ultraviolete nu patrund prin stratul de ozon, astfel ca nu reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra.

Arsurile solare – simptome

 

Arsurile solare se pot manifesta diferit de la o persoana la alta, in functie de predispozitia fiecaruia dintre noi la aceasta problema, dar si in raport cu gradul de afectare a pielii. Simptomele persoanelor care se confrunta cu arsuri solare pot include:

 

  • modificarea culorii pielii – aceasta se poate inrosi sau poate capata nuante maronii;
  • caldura locala;
  • inflamarea tesutului;
  • prurit (mancarimi) sau durere la nivelul zonei afectate;
  • eruptii cutanate sub forma de vezicule pline cu lichid, ce apar, de regula, dupa cateva zile de la producerea arsurii solare. Acest fenomen se explica prin faptul ca pielea arsa de soare ajunge sa se deshidrateze, dupa expunerea necorespunzatoare la radiatiile soarelui;
  • uneori, ameteli sau cefalee, survenite tot pe fondul deshidratarii.

Complicatii

 

Chiar daca arsurile solare propriu-zise se vindeca in cateva zile, acestea pot cauza complicatii severe pe termen lung. In functie de gradul arsurii si de tipul de piele al persoanei afectate, complicatiile unei arsuri solare pot include:

 

  • formarea de pete pigmentare: lentigine solare (pete solare), efelide (pistrui);
  • imbatranirea pielii si aparitia ridurilor – expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete nocive poate conduce la pierderea elasticitatii pielii. Astfel, pielea capata un aspect uscat si tern, iar ridurile isi fac simtita prezenta;
  • provocarea de leziuni cutanate profunde (keratoze actinice), care pot prezenta risc canceros;
  • cancerul de piele – melanoamele si carcinoamele sunt cele mai frecvente forme de cancer manifestate la nivelul pielii.

Prevenirea arsurilor solare

 

Tratarea unor arsuri solare poate fi un proces indelungat si neplacut, existand, deopotriva, si riscul de a dezvolta boli grave, din cauza leziunilor provocate in profunzimea pielii, de catre respectivele arsuri. Din aceste motive, prevenirea aparitiei de arsuri solare este cea mai inteleapta alegere pentru sanatatea fiecaruia dintre noi. Prin respectarea catorva masuri de preventie, ne putem asigura ca mentinem sanatatea pielii in parametri optimi:

 

  • evitarea expunerii la soare in intervalul orar 10:00-16:00, cand radiatiile solare au cele mai crescute valori;
  • aplicarea de produse cu factor de protectie solara, pe zonele pielii care urmeaza a fi expuse la soare;
  • acoperirea capului cu o sapca sau o palarie deschisa la culoare;
  • purtarea de ochelari de soare cu protectie UV;
  • consumul corespunzator de lichide si evitarea excesului de alcool si cofeina.

Produsele cosmetice cu factor de protectie solara sunt disponibile sub numeroase forme (creme, spray-uri, lotiuni, emulsii, fluide etc.), valorile SPF recomandate fiind situate intre 30 si 50, in special in sezonul cald. Deoarece atat transpiratia, cat si apa marii sau cea din piscine inlatura stratul protector de pe suprafata pielii, este necesar ca aceste produse destinate protectiei solare sa fie reaplicate periodic.

Tratamentul petelor pigmentare cauzate de soare

 

Leziunile cutanate provocate de arsurile solare sunt vindecate complet, in decurs de 5-10 zile, uneori chiar mai mult, daca straturile de piele au fost afectate in profunzime. Este indicat sa se evite remediile empirice, intrucat acestea pot provoca, uneori, agravarea respectivelor arsuri solare sau incetinirea vindecarii lor. Este ideal sa soliciti ajutorul medicului, atunci cand te confrunti cu aceasta problema, mai ales daca leziunile sunt severe. In cazurile usoare, se pot utiliza (conform indicatiilor) produse dermatocosmetice special formulate ca tratament pentru arsuri solare.

 

Totusi, aceste arsuri solare pot lasa in urma pete hiperpigmentare. In vreme ce unele pete dispar de la sine, altele necesita tratament dermatologic, pentru a fi inlaturate. Petele pigmentare sunt provocate de excesul de melanina, pigmentul responsabil pentru culoarea pielii. Atunci cand pielea se bronzeaza, concentratia de melanina creste, insa arsurile solare provoaca secretia excesiva de melanina in zonele afectate.

 

In prezent, sunt disponibile numeroase metode de tratament care promit rezultate spectaculoase in ceea ce priveste petele pigmentare, insa este foarte important ca o astfel de decizie sa fie luata impreuna cu medicul dermatolog, in urma unei consultatii. In cadrul clinicii Cronos Med, beneficiezi de terapii bazate pe tehnologie de top, utile pentru tratarea petelor pigmentare, cauzate de arsuri solare:

 

  • terapia vampir – este o metoda de tratament complet naturala, care utilizeaza plasma obtinuta din sangele pacientului. In acest fel, reactiile adverse de natura infectioasa sunt, practic, inexistente;
  • mezoterapia prin microneedling – administrarea de vitamine si minerale folosind metoda de tratament cu microace este una deosebit de eficienta pentru multi pacienti cu pete hiperpigmentare;
  • peelingul chimic – biorevitalizarea fara ace (sau PRX-T33) ofera rezultate notabile, fara efectele adverse ale peelingului clasic;
  • terapia cu laser CO2 fractionat – un tratament de ultima ora, bazat pe tehnologia laser, care s-a dovedit a fi eficient pe termen lung, inclusiv in tratarea petelor hiperpigmentare cauzate de arsuri solare.

Daca ai suferit in trecut arsuri solare care au provocat aparitia de pete pigmentare, te invitam sa te programezi pentru o consultatie la una dintre clinicile Cronos Med. Ne poti contacta telefonic, la numarul 021 9097, sau prin intermediul formularului de contact.

Te-ar putea interesa si
Noutati

PARTENERIAT EXCLUSIV CU MIA FEMTECH™️

DR. CONSTANTIN STAN ADUCE ÎN ROMÂNIA, PENTRU GRUPUL DE CLINICI CRONOS MED, PARTENERIATUL EXCLUSIV CU...
partener cronosmed ibrows
Noutati

CRONOS MED x iBrows™

Un parteneriat care vine în completarea conceptul holistic al clinicilor de chirurgie și dermatologie estetică...
tehnologii noi cronosmed bucuresti timisoara hironic
Noutati

Tehnologii noi în clinicile Cronos Med

În baza unui parteneriat strategic cu Doclandia, Cronos Med anunță disponibilitatea a cinci noi tehnologii...

Lasă un răspuns

Închideți meniul