Treci la conținutul principal
căutare
Noutati

Opțiuni de tratament pentru hipoplazia mamară: de la terapii la chirurgie

De către iunie 13, 2024Niciun comentariu
optiuni de tratament pentru hipoplazia mamara cronosmed

Hipoplazia mamară poate fi o sursă de nesiguranță pentru multe femei. Din fericire, în prezent, există numeroase opțiuni de tratament care pot conduce la rezultate cosmetice satisfăcătoare și o la îmbunătățire a încrederii în sine. Iată ce trebuie să știi despre această afecțiune, ce tipuri de hipoplazie mamară există, dar și cum se poate trata aceasta în mod eficient!

 

Ce este hipoplazia mamară și de ce apare?

 

Hipoplazia mamară este o condiție ce implică dezvoltarea insuficientă a țesutului glandular mamar. Aceasta se poate manifesta prin sâni subdezvoltați sau cu dimensiuni reduse, însă în anumite cazuri afecțiunea nu este una evidentă. Acest lucru se întâmplă deoarece volumul și dimensiunea sânilor sunt date, în mare parte, de țesutul adipos, care poate fi dezvoltat în mod normal. Totuși, de regulă, există o serie de simptome care pot sugera hipoplazia mamară, precum:

 

  • sâni subdezvoltați, comparativ cu dimensiunea toracelui;
  • formă conică sau aplatizată a sânilor și un spațiu mai mare de 4 centimetri între sâni;
  • diferențe vizibile de formă și volum între cei doi sâni;
  • areole mari, cu un aspect bulbos;
  • lipsa unor modificări la nivelul sânilor în timpul sarcinii sau după naștere;
  • dificultăți la alăptare [1][2];

Cauzele hipoplaziei mamare sunt diverse și pot cuprinde factori genetici, hormonali sau de mediu. Unele femei se nasc cu această condiție, în timp ce altele pot dezvolta hipoplazia mamară ca rezultat al unor:

 

  • schimbări hormonale, cum ar fi dezechilibrele hormonilor sexuali feminini, precum estrogenul și progesteronul;
  • probleme de sănătate – sindromul Turner, de exemplu, este o boală genetică ce poate duce la hipoplazie mamară, deoarece afectează dezvoltarea sexuală a femeii;
  • factorii de mediu – expunerea la substanțe chimice sau la anumiți agenți toxici în timpul dezvoltării poate afecta dezvoltarea normală a sânilor;
  • tratamente sau terapii – persoanele de sex feminin care au fost supuse radioterapiei în copilărie pentru tratamentul unor afecțiuni oncologice, pot prezenta hipoplazie mamară [1].

Tipuri de hipoplazie mamară

 

Hipoplazia mamară poate fi clasificată după mai multe criterii. În funcție de cauză, aceasta poate fi:

 

  • hipoplazie mamară congenitală – își are originile încă de la naștere, fiind influențată de factori genetici sau hormonali. În astfel de cazuri, sânii sunt mici încă de la început și pot crește semnificativ mai puțin în timpul pubertății. Dificultățile pot deveni mai vizibile în perioada maturității, mai ales după o sarcină;
  • hipoplazie mamară dobândită – apare ulterior nașterii, ca urmare a unor afecțiuni medicale, traume la nivelul sânilor sau tratamente. Sânii cresc normal la început, dar ulterior țesutul glandular nu se dezvoltă suficient, afectând unul sau ambii sâni. Pot fi prezente și alte simptome specifice afecțiunii care stă la baza hipoplaziei.

În funcție de gradul de afectare, hipoplazia poate fi ușoară, moderată sau severă. În cazul celei ușoare, sânii sunt, de regulă, proporționați cu restul corpului, iar alăptarea este posibilă. Dacă vorbim despre o hipoplazie moderată sau severă, sânii pot fi semnificativ mai mici și subdezvoltați, iar șansele unor dificultăți la alăptare cresc.

 

În funcție de localizare, se disting:

 

  • hipoplazia mamară unilaterală – se manifestă prin dezvoltarea insuficientă a unui singur sân. Această asimetrie poate afecta alăptarea la sânul respectiv;
  • hipoplazia mamară bilaterală – se manifestă prin subdezvoltarea țesutului glandular de la ambii sâni [1];

Principalele opțiuni de tratament pentru hipoplazia mamară

 

Hipoplazia mamară poate fi abordată prin diferite metode de tratament, în funcție de severitatea simptomelor, preferințele pacientului și recomandările medicului specialist. Opțiunile variază de la tratamente medicamentoase și până la intervenții chirurgicale complexe. Iată principalele opțiuni:

 

Tratamentul medicamentos

 

În cazul în care hipoplazia mamară este cauzată de o anumită afecțiune sau de un dezechilibru hormonal, tratamentul medicamentos vizează corectarea nivelurilor hormonale. Abordarea este individualizată, adaptată nevoilor specifice fiecărei paciente și severității afecțiunii. Descoperirea hipoplaziei mamare încă din copilărie permite o intervenție promptă și eficientă. Un endocrinolog pediatru poate evalua nivelul hormonilor și poate identifica eventualele dezechilibre care pot fi tratate medicamentos [3].

 

De asemenea, în unele cazuri specifice, pot fi recomandați agenți anti-androgenici, precum spironolactona pentru a reduce nivelul de testosteron. Acest lucru poate duce la o ușoară îmbunătățire a dezvoltării sânilor [4].

 

Transferul de grăsime

 

Transferul de grăsime autologă, cunoscut și sub numele de lipotransfer, poate fi o opțiune de tratament avantajoasă pentru femeile cu hipoplazie mamară. Aceasta presupune extragerea grăsimii dintr-o zonă a corpului, precum abdomenul sau coapsele și injectarea acesteia în sâni, după o prelucrare specială. Procedura este indicată în special pentru pacientele care își doresc un rezultat natural și o creștere moderată a volumului sânilor.

 

În prima fază, chirurgul identifică zonele „donator” și extrage grăsimea necesară printr-o metodă specială de liposucție, care previne distrugerea celulelor. Grăsimea și lichidul obținute sunt apoi prelucrate și transformate în grăsime pură, care este injectată ulterior în țesutul adipos al sânului. După procedură, poate apărea disconfort și edeme ușoare la nivelul sânilor și la nivelul zonei de unde a fost recoltată grăsimea.

 

Rezultatele sunt de lungă durată, însă aproximativ jumătate din grăsimea injectată va supraviețui permanent, de aceea, uneori este necesară o a doua intervenție [5]. Doar un chirurg plastician cu experiență te poate ajuta să descoperi dacă această procedură este ideală în cazul tău, în urma unei consultații amănunțite.

 

Augmentarea mamară cu implanturi

 

Augmentarea mamară este o procedură chirurgicală care implică utilizarea de implanturi pentru atingerea unei forme și mărimi normale ale sânilor. Procedura poate fi o alegere ideală pentru cele care se confruntă cu sâni mici, asimetrici sau subdezvoltați, fie din motive congenitale, fie după naștere sau mastectomie.

 

Procesul începe cu un consult pre-operator în care chirurgul plastician va discuta despre obiectivele tale și îți va propune tipul de implant potrivit – salin sau din silicon. Apoi, vei face o serie de teste și analize, pentru a asigura siguranța intervenției, iar medicul îți va spune ce măsuri trebuie să iei și ce medicamente să eviți înainte de operație, dacă este cazul. Implanturile vor fi introduse prin incizii făcute strategic, sub glanda mamară sau sub mușchiul pectoral.

 

Recuperarea după augmentarea mamară implică multă odihnă și purtarea unui sutien special pentru susținere. Rezultatele pot fi evaluate după aproximativ 3 luni și sunt pe termen lung. În unele cazuri, poate fi necesară schimbarea implanturilor mamare, în viitor [6].

 

Așadar, dacă te confrunți cu hipoplazia mamară, există numeroase opțiuni de tratament pentru care poți opta. Programează o consultație cu un medic specialist pentru a afla care este cea mai bună abordare terapeutică, în funcție de severitatea afecțiunii, dorințele tale și starea generală de sănătate. Cronos Med te așteaptă cu o echipă de profesioniști cu o vastă experiență! Vino într-una din clinicile noastre și fă primul pas către încrederea de sine pe care o meriți!

 

Surse de informare:

 

[1] Winocour, Sebastian, and Valerie Lemaine. „Hypoplastic Breast Anomalies in the Female Adolescent Breast.” Seminars in Plastic Surgery, vol. 27, no. 01, 23 May 2013, pp. 042–048, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3706053/, https://doi.org/10.1055/s-0033-1343996. Accesat în data de 25 Apr. 2024.

 

[2] „Insufficient Glandular Tissue (Breast Hypoplasia) | Australian Breastfeeding Association.” Breastfeeding.asn.au, 2022, www.breastfeeding.asn.au/resources/insufficient-glandular-tissue-breast-hypoplasia. Accesat în data de 25 Apr. 2024.

 

[3] „Breast Hypoplasia – Children’s Health.” Childrens.com, 2014, www.childrens.com/specialties-services/conditions/breast-hypoplasia. Accesat în data de 25 Apr. 2024.

 

[4] „Improvement of Unilateral Breast Hypoplasia with Oral Spironolactone in a Patient with Becker Nevus Syndrome – JDDonline – Journal of Drugs in Dermatology.” JDDonline – Journal of Drugs in Dermatology, 2022, jddonline.com/articles/improvement-of-unilateral-breast-hypoplasia-with-oral-spironolactone-in-a-patient-with-becker-nevus-syndrome-S1545961622P0425X/. Accesat în data de 25 Apr. 2024

 

[‌5] Eser, Cengiz, et al. „Reconstruction of Acquired Breast Hypoplasia by Subcutaneous Scar Releasing and Repeated Fat Grafting Combination.” Plastic and Reconstructive Surgery. Global Open, vol. 3, no. 6, 1 June 2015, pp. e408–e408, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4494478/, https://doi.org/10.1097/gox.0000000000000385. Accesat în data de 25 Apr. 2024

 

[6] „Breast Implants: Types, Surgery, Recovery & Risks.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/treatments/21724-breast-implants. Accesat în data de 25 Apr. 2024

Te-ar putea interesa si
Noutati

PARTENERIAT EXCLUSIV CU MIA FEMTECH™️

DR. CONSTANTIN STAN ADUCE ÎN ROMÂNIA, PENTRU GRUPUL DE CLINICI CRONOS MED, PARTENERIATUL EXCLUSIV CU...
partener cronosmed ibrows
Noutati

CRONOS MED x iBrows™

Un parteneriat care vine în completarea conceptul holistic al clinicilor de chirurgie și dermatologie estetică...
tehnologii noi cronosmed bucuresti timisoara hironic
Noutati

Tehnologii noi în clinicile Cronos Med

În baza unui parteneriat strategic cu Doclandia, Cronos Med anunță disponibilitatea a cinci noi tehnologii...

Lasă un răspuns

Închideți meniul